Evenimentul ZileiInternationalÎntâlnire Biden-Putin într-o ”țară terță”. Propunerea SUA ar putea detensiona relațiile americano-ruse

Întâlnire Biden-Putin într-o ”țară terță”. Propunerea SUA ar putea detensiona relațiile americano-ruse

Întâlnire Biden-Putin într-o ”țară terță”. Propunerea SUA ar putea detensiona relațiile americano-ruse
Discuții SUA-Rusia privind o viitoare întâlnire între cei doi președinți, care ar putea avea loc într-o țară terță. Intenția celor două mari puteri mondiale ar putea detensiona relațiile încordate în acest moment și care mențin agenda încărcată pe mai multe subiecte majore de interes internațional.

Preşedintele american Joe Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, organizarea unei întâlniri la nivel înalt ”într-o terţă ţară”. Întâlnirea ar putea avea loc în ”următoarele luni” pentru a ”clădi o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia”, a anunţat Casa Albă, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Îngrijorarea SUA pentru situația din Ucraina

Președintele american Joe Biden a subliniat cu această ocazie ”angajamentul de neclintit” al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. Joe Biden şi-a exprimat ”îngrijorarea faţă de acumularea neaşteptată de trupe ruse în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineană”. SUA invită Rusia să dezamorseze tensiunile, conform unui comunicat al Casei Albe.

Președintele Joe Biden, potrivit comunicatului, a menţionat de asemenea că Statele Unite ale Americi vor acţiona cu ”fermitate” pentru a-şi apăra interesele naţionale, ca răspuns la acţiunile Rusiei, cum ar fi intruziunile cibernetice sau ingerinţele electorale, mai precizează sursa citată.

SUA dorește o relație stabilă și previzibilă cu Rusia

Preşedintele american a asigurat că doreşte ”să clădească o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia, conform intereselor naţionale”, a adăugat Casa Albă, evocând necesitatea continuării ”dialogului strategic” cu privire la controlul armamentelor sau în probleme de securitate.

”El a propus un summit într-o ţară terţă în următoarele luni pentru a discuta o serie întreagă de subiecte”, a indicat Casa Albă, fără să spună dacă preşedintele rus a acceptat oferta.

Convorbirea telefonică este prima între cei doi şefi de stat, după ce în urmă cu o lună Joe Biden, într-un interviu pentru ABC, întrebat dacă îl consideră pe Putin ”criminal”, a răspuns afirmativ. Afirmația a provocat un scandal diplomatic între Moscova şi Washington, Rusia rechemându-şi ambasadorul din SUA pentru consultări.

De succesul acestei întâlniri între președintele american și rus depinde în mare măsură evoluția relațiilor internaționale și militare în Europa în acest an.


Accesează: