Evenimentul Zilei > Actualitate > Inspectorul OPC care a cenzurat „Marele Uriaș Prietenos”, condamnat pentru șpagă
Inspectorul OPC care a cenzurat „Marele Uriaș Prietenos”, condamnat pentru șpagă

Inspectorul OPC care a cenzurat „Marele Uriaș Prietenos”, condamnat pentru șpagă

Inspectorul OPC care a devenit cenzorul unei cărți reclamate de un politician, a fost condamnat pentru șpagă.

Comisarul OPC din Iași, care a amendat o librărie, a fost condamnat pentru că a primit șpagă. În 2017, Leonida Barbu a recunoscut că a luat mită în timpul serviciului. Și a primit 3 ani de închisoare, cu suspendare. Înainte de acest moment, bărbatul se pensionase pe caz de boală. În perioada noiembrie 2015-mai 2016, funcționarul a luat șpagă în mod frecvent, de la diferiți mici comercianți. Pe care îi controla în timpul serviciului, conform g4media.

Comisarul OPC care a interzis cartea, condamnat pentru șpagă. Lua diverse bunuri de la cei verificați

În 2015, Marius Ostaficiuc, politician PSD, s-a adresat la OPC Iași. El a semnalat faptul că în cartea „Marele Uriaș Prietenos”, a lui Roald Dahl, există greșeli gramaticale. O librărie a fost amendată, iar volumul, interzis. Însă, o instanță de judecată a anulat aceste sancțiuni. Magistrații au constatat că acele greșeli erau, de fapt, un limbaj specific poveștii.

„Am supărat lumea. Şi pe buna dreptate! Ca orice traducător care se respecta, trebuie să şochezi puţin opinia publica! Am fost şocată, surprinsă, amuzată, dar într-adevăr aş spune ca e mai îngrijorător ca OPC i-a dat dreptate şi a aplicat o amendă librăriei.

Eu am avut multe dificultăţi în a traduce cartea. Sunt cuvinte precum jegosnic, castracurcuvete, am adaptat eu în limba română. Cu atât mai mult e un exerciţiu, invită cititorul să-şi imagineze!” A afirmat traducătoarea volumului respectiv, Alexandra Columban.

Pantofi pentru soție, curea, lăzi de banane etc. Fiecare dădea după cum putea

Leonida Barbu a fost inspectorul OPC care a provocat acel scandal, după controlul efectuat. Altfel, în timp ce lucra la Protecția Consumatorului, el lua șpagă „măruntă”. Pantofi pentru soţie, cremă de ghete, o curea, lăzi de banane sau pepeni, conform sursei citate.

O colegă a lui Barbu, care s-a aflat alături de el, în „operațiunea cartea”, lucrează și acum la OPC. Deși a fost învinuită într-un alt dosar.