Evenimentul Zilei > Actualitate > Înșelăciune în stil italian. Cum a încasat salarii de jumătate de milion de euro, fără să treacă pe la serviciu
Înșelăciune în stil italian. Cum a încasat salarii de jumătate de milion de euro, fără să treacă pe la serviciu

Înșelăciune în stil italian. Cum a încasat salarii de jumătate de milion de euro, fără să treacă pe la serviciu

Un italian, angajat al unui spital, a reușit să-și încaseze salariul, mulți ani de zile, fără să calce o zi pe la locul său de muncă.

Un italian a încasat suma de 538.000 de euro, ca salariu, deși nu a mai călcat pe la locul de muncă de mai bine de 15 ani. Cetățeanul italian, care se numește Salvatore Scumace, în prezent în vârstă de 67 de ani, lucra într-un spital dintr-o localitate italiană, Catanzaro, după cum relatează publicația The Guardian. Înșelăciunea pe care a pus-o la cale a funcționat cu complicitatea celor care ar fi trebuit să-i verifice situația.

El a început să lipsească, cu regularitate, de la serviciu începând din anul 2005. Absențele sale au fost acoperite, însă chiar de managerul spitalului, care ar fi trebuit să ia măsuri pentru a-l readuce pe calea cea bună. Astfel, timp de 15 ani bărbatul şi-a primit lunar salariul, în cont, fără să facă nimic în schimbul acestuia.

Astfel de cazuri, de lucrători care primesc bani fără să muncească, sunt destul de des întâlnite în sistemul public italian. Cazul lui Salvatore Scumace a atras atenția opiniei publice, în prezent, din cauza duratei foarte lungi în care a absentat. În cei 15 ani, deși nu a fost prezent la serviciu italianul a încasat 538.000 de euro.

Potrivit sursei citate, în această perioadă bărbatul ar fi recurs la amenințări în anul 2005 pentru a-l determina pe managerul spitalului să nu întocmească un raport disciplinar pentru absențele sale de la serviciu.

Ce i s-a întâmplat italianului

În cei 15 ani, instituția a schimbat un număr de șase manageri, însă bărbatul a continuat să lipsească. Nici unul din aceștia și nici departamentul de resurse umane din cadrul spitalului nu i-au verificat situația.

Abia în anul 2020 cazul său a ieșit la iveală, iar italianul a fost concediat fără notificare prealabilă. În acest context, bărbatul este acuzat de abuz de serviciu, fals și extorcare agravată. Mai mult, toţi managerii unității medicale sunt cercetați acum pentru că au acoperit sau au neglijat absențele bărbatului.

Potrivit publicației The Guardian, care relatează despre acest caz, situația lui Salvatore Scumace nu este singulară. Numărul angajaților din sectorul public Italian care încasează salarii fără să dea pe la locul de muncă este destul de mare. Iar în cele mai multe dintre cazuri aceștia sunt acoperiți chiar de șefii lor, cei care ar trebui să ia măsuri pentru combaterea fenomenului.