Salarii boierești la Consiliul Economic și Social. Cât încasează președintele și cât primește omul de serviciu

Salarii boierești la Consiliul Economic și Social. Cât încasează președintele și cât primește omul de serviciuPensiile speciale ar putea fi impozitate. Când se adoptă noua lege / Sursa foto: Arhiva EVZ

Salarii boierești la Consiliul Economic și Social, organism care dă avize consultative pe toate proiectele de acte normative inițiate de Guvern sau de parlamentari.

Salarii boierești la Consiliul Economic și Social. Angajații Consiliului Economic și Social (CES) sunt printre cei mai invidiați datorită salariilor pe care le încasează. Lună de lună aceștia duc acasă sume importante, care pornesc de la 3.000 de lei, cel mai mic salariu, și ajung la 22.000 de lei.

Consiliul Economic şi Social este organism consultativ care funcționează în subordinea Parlamentului şi al Guvernului României. Acesta este organizat și funcționează în baza Legii nr. 248/2013. În prezent, CES este condus de Bogdan Simion, în calitate de președinte.

Conform actului normativ, Consiliul Economic şi Social este o instituţie publică de interes naţional, tripartite și autonomă. Aceasta este constituită în scopul realizării dialogului tripartit între organizaţiile patronale, sindicate şi reprezentanţi societăţii civile.

Veniturile obținute de angajații Consiliului sunt enorm de mari, conform informațiilor prezentate de Realitatea Plus. Președintele Consiliului  are un câștig de aproape 22.000 de lei lunar. Un director general încasează aproape 10.000, iar un magazioner peste 4.000 de lei pe lună.

Salarii boierești la Consiliul Economic și Social.

Lista salariilor plătite la nivelul Consiliului Economic și Social la nivelul lunii septembrie 2020.

Președintele încasează 21.840 lei/lună, iar vicepreședintele suma de 16.640 lei/lună. Un membru al plenului primește pentru activitatea sa 4.368 lei/lună, iar un membru de comisie 2.184 lei/lună.

Venituri consistente încasează și secretarul general Gr. II, 10.347 lei/lună. Lista continuă cu salariul încasat de un director general Gr. II, 9.815 lei/lună, un șef serviciu Gr. II, 9.173 lei/lună. Un șef birou Gr. II primește 7.170 lei pe lună, iar un consilier Gr. I. A/ gr. 5 - 5.830 lei lei/lună.

Sume frumușele primesc și experții, de la 4.279 lei, cel cu gradul minim, până la 5.286 lei/lună. Consilierii juridici încasează în funcție de pregătire și vechime, d ela 3.777 lei și până la 5.915 lei/lună. Un arhivar angajat la CES pleacă acasă cu 4.166 lei, un magazine cu 4.110 lei, iar un îngrijitor cu 3.234 lei.

Cu ce se ocupă CES

Legea de organizare și funcționare instituie obligativitatea Guvernului de a consulta Consiliul Economic și Social cu privire la proiectele de acte normative initiate. De asemenea, CES are un cuvânt de spus și în legătură cu propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor. În urma consultărilor, Consiliul dă avize consultative la proiectele de acte normative.

Domeniile pe care se pronunță sunt politicile economice, financiare şi fiscal, politicile salariale, agricultură, protecția mediului, sănătate, educație etc.

Sporurile bugetarilor au fost subiect de dispută politică

Raluca Turcan, a declarat despre legea salarizării și sporurile bugetarilor: "Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul sporurilor e de 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a spus Turcan la Antena 3.

Premierul Florin Câțu este cel care cere eliminarea sporurilor, dar ceilalți lideri politici preferă să nu deranjeze salariile bugetarilor.

Deficitul Bugetar va crește în acest an la 7,16 la sută. Sporurile bugetarilor reprezintă 110 miliarde de lei, într-un efort de plafonare realizat de guvernul Florin Cîțu. Până însă când va apărea o legea salarizării va mai dura mult timp, așa cum recunoștea recent și Raluca Turcan.

Nivelul salariului minim pe economie a fost majorat la 2.300 de lei

„Salariul minim crește cu 3% în 2021, peste rata inflației din 2020 și peste estimarea de rată de inflație în 2021, păstrând puterea de cumpărare a românilor", declara Florin Cîțu.

Ministerul Finanțelor cere românilor să-și plătească taxele, pentru a putea asigura salarii mari în sistemul bugetar, susțin criticii proiectului de buget. Fără o reformă în administrația centrala si locala, nu se va putea realiza o creștere economică sănătoasă care să susțină sectorul privat. Rezistența funcționarilor din administrațiile publice centrale și locale, personal plătit din fonduri publice, depășește capacitatea de reformă a oricărui guvern, inclusiv a celui reprezentat de Florin Cîțu și Raluca Turcan, mai susțin analiștii.

După majorarea salariului minim pe economie, nivelul salariului brut și salariul net au crescut, ceea ce a atras critici din partea antreprenorilor, afectați de scăderea activității. În perioada pandemiei majoritatea salariaților din HORECA s-au îndreptat către somajul tehnic.  O situație diferită s-a înregistrat în alt sector. Salariu brut în domeniul construcțiilor a crescut la 3000 de lei, potrivit unor directori executivi din companii de profil, salariul net fiind în jur de 2500  de lei.

Somajul tehnic nu a lipsit în domeniul constructiilor: „Au fost 51.000 de contracte de muncă care au încetat, în această perioadă, în construcții. Pe de altă parte, în primele trei luni, am constatat o creștere de 19% a activității din construcții. S-ar putea ca această cifră mare să apară din cauza contractelor pe perioadă determinată, deoarece nu reflectă realitatea. Sunt 12.000 de contracte în cazul cărora se beneficiază de șomaj tehnic“, a spus Mircea Vasile Bulboacă, prim-vicepreședinte al Patronatului Societăților din Construcții.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News