Evenimentul ZileiPoliticaExclusiv EVZ. Ludovic Orban vrea Avocatul Poporului pentru PNL. Augustin Zegrean, posibil viitor șef al instituției

Exclusiv EVZ. Ludovic Orban vrea Avocatul Poporului pentru PNL. Augustin Zegrean, posibil viitor șef al instituției

Exclusiv EVZ. Ludovic Orban vrea Avocatul Poporului pentru PNL. Augustin Zegrean, posibil viitor șef al instituției
Ludovic Orban joacă strategic. Este la un pas să adjudece pentru PNL instituția Avocatul Poporului. Are și un posibil titular. De renume. Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, conform unor lideri liberali.

Ludovic Orban vrea Avocatul Poporului pentru PNL. Augustin Zegrean, posibil viitor șef al instituției

Acțiunile șefului PNL rezolvă mai multe probleme

Această mișcare a lui Ludovic Orban, președintelui PNL, vizează mai multe ținte. Îmbogățește zestrea instituțională a partidului și răspunde criticilor liberalilor, dar și a liderilor coaliției la adresa actualului șef al instituției, Renate Weber. Dar, mai ales, încearcă să se împace cu cel mai important fief electoral al PNL: organizația din Cluj. Mișcare strategică ce îl poate întări în intenția sa de a câștiga un nou mandat de președinte al PNL la Congresul partidului din toamna acestui an.

Orban caută să se împace cu PNL-Cluj

PNL-Cluj se află în conflict deschis cu Ludovic Orban încă din luna decembrie 2020, când liderii liberali din acest județ i-au reproșat șefului PNL că a cedat ministerele economice către USR-PLUS pentru a-și adjudeca funcția de președinte al Camerei Deputaților. Organizație căreia Ludovic Orban nu i-a îndeplinit anul acesta unele solicitări de funcții, deși, potrivit regulilor interne din PNL, fieful din Cluj ar fi îndeplinit condițiile pentru a obține ce a cerut. Respectiv funcția de secretar general al Guvernului și solicitarea de a avea un prefect provenit din PNL.

PNL-Cluj este organizația care a adus cele mai multe voturi la alegerile locale și generale din anul 2020.

Unii lideri liberali din Cluj au amenințat că nu îl vor vota pe Orban la Congresul din toamnă

PNL-Cluj a obținut într-un final o funcție de secretar general adjunct al Guvernului, dar un prefect numit de UDMR. Din acel moment, conflictul deschis de liderii PNL-Cluj împotriva lui Orban s-a intensificat. Recent, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a amenințat că organizația sa nu îl va vota pe Ludovic Orban ca viitor președinte al partidului la Congresul din toamnă pe motiv că acesta nu respectă membrii PNL și votanții din județul Cluj.

Augustin Zegrean este susținut de organizații ale PNL din Ardeal

Augustin Zegrean, originar din Bistrița, este susținut de puternica organizație a partidului din Cluj reprezentată de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, de Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, și de eurodeputatul Daniel Buda, președintele PNL-Cluj. Totodată, și organizația PNL-Bistrița îl susține pe fostul președinte al Curții Contituționale pentru această funcție. Dincolo de sprijinul politic al organizațiilor liberale din Transilvania, Augustin Zegrean este cunoscut publicului ca un profesionist în domeniul juridic. Fostul său mandat de președinte al Curții Constituționale i-a conturat acest profil.

Orban a amintit că PNL a dorit revocarea lui Weber încă din 2020, dar a fost blocat de PSD

Coaliţia de guvernare a început deja procedura de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. „Am demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului. Este o procedură care a fost demarată de grupurile parlamentare ale PNL, în legislatura trecută, dar nu a fost trimisă spre comisiile juridice.

Birourile Permanente Reunite dominate de PSD au refuzat să deruleze procedurile din legea Avocatului Poporului şi procedurile regulamentare.” a declarat Ludovic Orban.

Șeful PNL susține că demersul de schimbare a Avocatului Poporului este susținut și de USR-PLUS

„La baza sesizării se află atât vechea sesizare a grupurilor parlamentare ale PNL, cât şi o sesizare depusă de colegul meu deputatul Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută şi de grupurile parlamentare din Cameră şi Senat ale USR-PLUS şi ale PNL. Comisiile juridice au termen de două săptămâni să analizeze această solicitare și să prezinte un raport care să fie transmis plenului”, a accentuat Ludovic Orban în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor dar și de șef al celui mai important partid din coaliția de guvernare.

PSD amenință cu Curtea Constituțională

Liderii PSD în frunte cu Marcel Ciolacu au declarat că nu sunt de acord cu revocarea Renatei Weber și că vor contesta la Curtea Constituțională demersul PNL.

Renate Weber a fost votată în vara anului 2019 de Parlamentul dominat de PSD pentru a ocupa funcția de Avocat al Poporului. Ea a fost propusă de PSD și de ALDE. Opoziția de atunci, PNL, USR și UDMR l-au propus în funcția de Avocat al Poporului pe Peter Eckstein-Kovacs, fost senator al UDMR, cunoscut ca un specialist apreciat în materie de justiție.


Accesează: