Exclusiv EVZ. Orban și Barna acceptă posibila reducere a unor sporuri. Hunor cere să rămână neatinse în acest an

Exclusiv EVZ. Orban și Barna acceptă posibila reducere a unor sporuri. Hunor cere să rămână neatinse în acest an

Partidele coaliției au decis. Amână ce au promis cu o săptămână în urmă: desființarea sporurilor angajaților la stat și regularizarea salariilor bugetarilor.

Orban și Barna acceptă posibila reducere a unor sporuri. UDMR dorește ca sporurile bugetarilor să fie operate abia din anul 2022. PNL și USR-PLUS vorbesc despre necesitatea unor acte normative speciale. Premierul Cîțu vrea tăierea lor în acest an.

Pretextele invocate de toți liderii coaliției PNL, USR-PLUS, UDMR: trebuie elaborate proiecte de legi pentru adoptarea acestor măsuri. Motivul: pentru a nu-și ostiliza clientela politică angajată la stat. Efectele: bugetul de stat pe perioadă de criză economică va continua să finanțeze aceste cheltuieli exagerate.

Florin Cîțu: sporurile costă 26 de miliarde de lei

Premierul Cîțu a criticat dur aceste privilegii ale bugetarilor și s-a pronunțat pentru eliminarea lor în acest an, cât mai repede : „"În continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării în România. Sporurile reprezintă, din acele 109 miliarde de lei, aproape 26 miliarde, deci aproape 25% din anvelopa salarială. Plătim aceste sporuri anual. Problema este că aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă. Am spus de fiecare dată, în ultimii doi ani de zile cheltuielile cu salariile s-au dublat, au crescut de la 56 de miliarde la 109 miliarde.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul vrea tăierea sporurilor în acest an

“Eu nu cred că performanţa în sectorul public s-a dublat. Aş vrea de acum încolo să avem o legătură directă, clară, transparentă pentru cetăţeni, pentru românii care plătesc taxe, care muncesc de dimineaţă până seara să plătească taxe, să fie o legătură directă între performanţa acelui sector public şi veniturile din sectorul public şi acest lucru îl vom face anul acesta", a declarat Cîţu cu două zile în urmă.  El a spus că “până în vară” va ajunge un proiect de lege în Parlament care să prevadă “modificarea sporurilor nejustificate” în anul 2021.

Kelemen Hunor: Toate sporurile bugetarilor rămân neatinse în anul 2021

Dar nici pe forma amânării desființării acestor privilegii pentru bugetari nu au căzut de acord liderii coaliției. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că sporurile nu vor fi eliminate în 2021, contrazicându-l explicit pe premierul Cîțu. „Nu în 2021 vor fi eliminate şi acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de preţios şi extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie.”

Liderul UDMR: “Dacă tăiem, omul va avea mai puțini bani în 2021 decât în 2020”

“Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile înseamnă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil şi în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel şi mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puţini bani la sfârşitul lunii decât avea în decembrie 2020”, a punctat ferm Kelemen Hunor.

Ludovic Orban vrea “păstrarea sporurilor care au justificare”

Președintele PNL, Ludovic Orban, care nu a dorit să reducă veniturile bugetarilor nici anul trecut, când a condus Guvernul, a preferat o abordare politică duplicitară pe acest subiect. „Parlamentul nu poate să abroge hotărâri de guvern sau ordine de ministru prin care s-a hotărât să se acorde spor de condiții deosebite pentru antenă pe bloc, calculator, praf sau alte condiții deosebite. Asta trebuie să facă parte dintr-un proiect de lege elaborat serios de Ministerul Muncii, cu o consultare publică amplă și care să păstreze doar acele sporuri care au justificare.”

“ Nu cred, de exemplu, că în domeniul medical trebuie să fie afectat sporul ATI sau sporurile medicilor infecționiști. Pe de altă parte, sunt alte categorii care pot fi modificate sau anulate. Din punctul meu de vedere, cu orice propunere a guvernului de plafonare de maximum 20% raportat la cheltuielile de personal ale ordonatorului de credit, raportat individual, eu o voi susține”, a declarat șeful PNL.

Dan Barna nu renunță la sporuri: Vom decide în Parlament pe care le eliminăm

Și liderul USR, Dan Barna, a pasat tema desființării sporurilor nejustificare ale angajaților la stat deși în campania electorală din 2020, liderii Alianței USR-PLUS se angajau ferm să reducă aceste cheltuieli.

„Momentan nu o să vină nimic dinspre guvern legat de sporuri. Pe legea bugetului nu se modifică nimic la sporuri. Rămâne să se facă pe legea salarizării. Vom decide și va fi o dezbatere în Parlament care dintre sporuri trebuie eliminate”, a declarat Dan Barna.

Numărul bugetarilor a crescut în guvernarea Orban cu 14.000 de poziții

Aparatul bugetar în anul 2020, în timpul guvernării PNL-Orban a crescut cu 14.000 de poziţii, ajungând la 1,249 milioane de angajați, cu o factură salarială de 110 miliarde de lei, în creştere cu 7,5% în 2020, potrivit datelor oficiale prezentate de presa economică. Informații care probează că PNL, la fel ca PSD, este un apărător al administraţiei de stat. Un partid liberal prevede, ca program economic, o prezenţă mai redusă a statului, a instituţiilor de stat, a companiilor de stat și un accent pe dezvoltarea mediului privat.

Moștenirea guvernărilor PSD: angajații din administrația publică câștigă 70% peste media pe economie

În guvernarea PNL – Tăriceanu din anii 2004-2008, numărul angajaţilor la stat a crescut cu 200.000 de persoane, de la 1,19 milioane la 1,39 milioane – decembrie 2008. Campionul angajărilor la stat și a impunerii sporurilor și salariilor exagerate pentru bugetari a fost însă dintotdeauna, PSD. Comisia Europeană a anunțat la începutul anului 2021 că, potrivit datelor din 2019-2020, România este singura ţară din UE în care angajații din administrația publică câștigă cu 70%  peste media pe economie.

În bugetul pe 2021, cheltuielile statului cresc cu 2%

În prezent, în proiectul bugetului de stat pe anul 2021 al Guvernului Cîțu care nu a fost nici acum finalizat, cheltuielile statului sunt prevăzute să crească cu 2%. Nici vorbă de austeritate, așa cum scandează de săptămâni de zile sindicatele din toată țara. În schimb, potrivit informațiilor din presa economică, veniturile sunt prognozate să aibă o creştere de 13%, adică sectorul privat şi economia trebuie să muncească mai mult ca să plătească mai multe taxe şi impozite care alimentează sectorul bugetar.

Sporurile, pensiile speciale, salariile bugetarilor, neatinse pe 2021 in bugetul de stat

În proiectul de buget al Cabinetului Cîțu nu scrie nimic concret despre reducerea aparatului bugetar, nu este prezentată nici o informație. Sporurile rămân neatinse, figurează la aceleași valori ca în anul 2020.

Cheltuielile salariale ale bugetarilor sunt plafonate la nivelul din decembrie 2020. Pensiilor speciale li s-au acordat același buget ca în anul 2020. În plus, instituţiile de stat, agenţiile de stat și companiile de stat, multe dintre ele cu mari pierderi, figurează cu acelaşi număr în proiectul de lege.