Evenimentul Zilei > Actualitate > O nouă înșelăciune face numeroase victime. Ce este metoda „Ghiulul”
O nouă înșelăciune face numeroase victime. Ce este metoda „Ghiulul”

O nouă înșelăciune face numeroase victime. Ce este metoda „Ghiulul”

Metoda ghiulul este noua escrocherie prin care sute de mii de români riscă să fie păcăliți. Oamenii legii au prins vineri trei bărbați care încercau să folosească această minciună pentru a înșela o persoană.

Vineri, jandarmii au prins în flagrant trei bărbaţi care încercau să înşele o persoană prin metoda ghiulul”, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) într-un comunicat de presă.

Cei trei bărbaţi, cu vârste de 42, 46 şi 55 de ani, au oprit în trafic, pe drumul judeţean Tulcea-Agighiol, un bărbat din comuna Jurilovca şi i-au spus acestuia că au rămas fără combustibil şi că au nevoie de bani pentru rezolvarea unor probleme urgente.

„Aceştia i-au oferit victimei un ceas şi o bijuterie (ghiul) din metal de culoare aurie, prezentate ca fiind de valoare, în schimbul sumei de 1.000 lei”, se menţionează în comunicatul IJJ.

Fapta celor trei indivizi a fost semnalată la numărul unic de urgenţă 112, iar jandarmii au intervenit, i-au surprins pe cei trei indivizi şi au recuperat în totalitate prejudiciul, ridicând obiectele în vederea continuării cercetărilor, scrie Agerpres.

Metoda „ghiulul”: Poliția, semnal de alarmă pentru populație

Lucrătorii IJJ le-au întocmit celor trei indivizi actele de sesizare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

„Pentru prevenirea infracţiunilor de înşelăciune, Jandarmeria Tulcea vă recomandă să apelaţi la sprijinul forţelor de ordine dacă sunteţi victima unei astfel de fapte, să nu daţi curs unei astfel de solicitări, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională şi să fiţi precauţi”, se mai arată în comunicat.

Metoda „accidentul”

Metoda „accidentul”, una dintre cele mai vechi înșelăciuni a revenit în prim-plan. Astfel, polițiștii au lansat un avertisment către pensionari, aceștia fiind extrem de vulnerabili în fața acestei escrocherii. În anii trecuți, mii de persoane vârstnice au căzut în plasa hoților care au folosit metoda „accidentul”.

Modul în care această escrocherie este pusă în practică este unul destul de simplu. Hoții apelează persoane cărora le comunica faptul că o rudă sau un prieten apropiat are nevoie de bani pentru că a suferit un accident grav.

Potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în mediul rural, în rândul persoanelor vârstnice. Prin urmare, polițiștii au lansat un avertisment în rândul populației de la sat pentru a nu permite intrarea în gospodăriile lor a unor persoane necunoscute. Pe lângă asta, oamenii legii au mai precizat că pensionarii trebuie să fie foarte atenți și în cazul celor care susțin că ar reprezenta firme specializate în efectuarea unor lucrări de dezinfecție pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus.