Evenimentul Zilei > Actualitate > UPDATE. Anchetă IPJ după luptele de stradă dintre jandarmi și romi
UPDATE. Anchetă IPJ după luptele de stradă dintre jandarmi și romi

UPDATE. Anchetă IPJ după luptele de stradă dintre jandarmi și romi

În ajun de An Nou, în localitatea maramușeană Ardusat a izbucnit o ciondăneală violentă între mascați și zeci de romi supuși perchezițiilor.

UPDATE. Conducerea IPJ Maramureş a demarat o cercetare internă după apariţia în spaţiul public a unor imagini filmate la intervenţia în comuna Ardusat a poliţiştilor din localitate şi de la Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice, însoţiţi de luptători din Serviciul de Acţiuni Speciale, secvenţe în care apare un bătrân care cade la pământ după ce ar fi fost lovit de un luptător mascat.

„Conducerea inspectoratului a dispus efectuarea de verificări cu privire la modalitatea concretă în care s-a realizat intervenţia poliţiştilor la punerea în aplicare a mandatelor de percheziţie domiciliară, iar la finalizarea acestora, dacă se va impune, se vor dispune măsurile legale” a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş, Ionela Cozma.

Intervenţia echipelor mixte din poliţie a avut loc pe 31 decembrie, într-un dosar care viza mai multe persoane din comuna Ardusat suspectate că sunt implicate în comercializarea de produse pirotehnice care ar fi urmat să fie utilizate pentru noaptea de Revelion.

În timpul intervenţiei trupelor speciale, aproape 200 de persone s-au aflat în stradă, majoritatea fără a purta mască de protecţie şi manifestându-se ostil la adresa forţelor de intervenţie.


Știre inițială

Zeci de localnici de etnie romă din comuna Ardusat, chiar la limita dintre județele Maramureș și Satu Mare, au ieșit în stradă după ce mascații de la Poliția Maramureș și cei de la Arme, Explozibili și Substanțe Toxice au efectuat percheziții la domiciliile unor persoane suspectate că ar deține și vinde ilegal artificii, informează Baiamare24.

Oamenii s-au adunat fără să respecte nicio regulă din pandemie, au țipat și urlat cât i-au ținut gura, cerându-le explicații mascaților. Mai mult, unii dintre ei au început să se îmbrâncească între ei încercând să se apropie de forțele de ordine.

S-au confiscat 300 de kilograme de articole pirotehnice

„Perchezițiile au continuat în baza mandatelor emise de Judecătoria Baia Mare, localnicii fiind ținuți la distanță de mascați. La casa unui localnic a fost găsite 300 kg de articole pirotehnice în valoare de 9.000 de lei. Activitățile desfășurate azi au fost realizate cu sprijinul experților criminaliști, polițiștilor din cadrul Grupei Canine și luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale”, precizează comunicatul IPJ Maramureș.

Bătăile dintre romi fac legea în nord-vestul țării

Altercațiile dintre romi sunt frecvente în cele două județe din nord-vestul țării. De exemplu, în luna mai 2020, trupele de intervenţie ale poliţiei, jandarmeriei şi armatei au intervenit, la un supermarket din municipiul Baia Mare, unde izbucnise un incident violent între mai multe persoane de etnie romă, acestea folosind săbii şi cuţite. Bătaia între cele două clanuri de romi a izbucnit în parcarea marketului, după care o parte dintre persoane au fugit în magazin, majoritatea având săbii şi cuţite. Ancheta a dezvăluit că a fost vorba de o reglare de conturi.

În luna februarie, potrivit presei locale, membrii a două clanuri s-au luat la pumni, s-au amenințat cu moartea și au folosit spray-uri lacrimogene pe Bulevardul Unirii din municipiul Satu Mare,chiar în fața Inspectoratului Județean de Poliție.

Sursa: Baiamare24, PresaSM.