El provocase indignare la nivel internaţional după ce declarase în timpul campaniei, în decembrie anul trecut, în urma masacrului comis de doi soţi islamişti în California, că intenţionează să interzică intrarea musulmanilor în Statele Unite.

"Americanii vin din nou să perturbe lumea”, a estimat Syed Tashfin Chowdhury, un rezident din Bangladesh, care are mulţi prieteni în SUA. Mii de persoane în Bangladesh au urmărit cu stupoare noaptea electorală americană de marţi spre miercuri, pe măsură ce rezultatele anunţau o victorie a candidatului republican în faţa rivalei sale democrate Hillary Clinton.

În Indonezia, ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, Alijah Diete se declară "extrem de decepţionată”. "Credeam că americanii sunt inteligenţi şi maturi. Cum este posibil ca Donald Trump să fi câştigat?”, se întreabă această femeie de 47 de ani. „Mă tem într-adevăr că relaţiile dintre SUA şi ţările musulmane se vor tensiona din nou”, adaugă Diete.

"Trump îi va împiedica pe musulmani să intre în SUA”, prezice la rândul său Nikken Suardini, angajat al unei societăţi de avocatură din Jakarta. „Este pur şi simplu nedrept”, spune el.

Aceasta veste este "absolut atroce şi înfiorătoare”, a declarat un oficial al guvernului pakistanez, sub rezerva anonimatului, în timp ce alţi compatrioţi ai săi regretă rezultatul alegerilor.

"Sunt dezamăgit să văd că Donald Trump câştigă pentru ca Hillary Clinton este o femeie bună. Ea este bună pentru Pakistan şi musulmanii din toată lumea”, a estimat Ishaq Khan (32 de ani). „Ea vorbea despre pace în lume, în timp ce Trump vorbea despre lupta împotriva musulmanilor”, a adăugat el, intervievat într-o piaţă din Islamabad.

Unii se tem că măsurile antiislam care vor fi luate de viitoarea administraţie Trump ar putea afecta lupta împotriva extremismului islamist din întreaga lume.

"Când SUA au recurs la măsuri de forţă, extremiştii s-au întărit”, susţine Zuhairi Misrawi, profesor universitar islamic de la organizaţia indoneziană moderată Nahdlatul Ulama.

"Cei mai fericiţi de victoria lui Trump sunt simpatizanţii Statului Islamic”, adaugă el, referindu-se la gruparea jihadistă care luptă în prezent pentru a-şi păstra teritoriile ocupate în Irak şi Siria în faţa ofensivei coaliţiei internaţionale.

Unii observatori speră că retorica antiislam a lui Donald Trump din timpul campaniei a fost doar o tactică electorală pentru a câştiga voturi.

"Sperăm că remarcile lui Trump împotriva musulmanilor au servit doar pentru a-i stimula campania şi că el va realiza că musulmanii reprezintă o mare parte din populaţia Statelor Unite”, a declarat un responsabil religios pakistanez, Tahir Ashrafi.

Alţii se tem că politica lui Trump, care îi va succede lui Barack Obama în ianuarie 2017, va fi în defavoarea musulmanilor.

"Măsurile sale împotriva musulmanilor vor fi discriminatorii”, a declarat un purtător de cuvânt al Frontului apărătorilor islamului (FPI), o organizaţie indoneziană radicală. „Musulmanii sunt nişte străini pentru el”, potrivit bugetul.ro.