Ipoteza a fost prezentată de epidemiologul britanic Neil Ferguson (foto), membru al Grupului științific consultativ pentru situații de urgență (SAGE) de pe lângă Guvernul britanic. Potrivit spuselor sale, tinerii britanici cu vârste sub 21 de ani prezintă un risc mai ridicat de infectare cu varianta indiană. Profesorul Neil Ferguson a precizat că există date care sugerează că varanta indiană de coronavirus ar putea afecta persoanele tinere mai mult decât alte tulpini identificate anterior, după cum relatează Express.

„Există indicii în datele pe care le avem la dispoziție că persoanele sub 21 de ani sunt puțin mai susceptibile de a fi infectate cu această variantă în comparație cu alte variante care au apărut în ultimele săptămâni în Marea Britanie. Este imposibil de spus în acum dacă acest lucru reflectă o schimbare a biologiei sau se datorează oamenilor care au adus virusul în țară și apoi au răspândit infecția în școli și colegii”, a spus profesorul britanic.

El a precizat că în următoarele câteva săptămâni, cercetătorii vor fi în măsură să dea răspunsuri la această problemă.

În prezent, vaccinurile COVID, în Marea Britanie, sunt disponibile numai pentru persoanele cu vârsta peste 30 de ani, iar acest lucru ar putea explica creșterea cazurilor la persoanele mai tinere.

Specialiștii atrag atenția asupra posibilului pericol

Profesorul Ravi Gupta, microbiolog la Universitatea Cambridge, susține că autoritățile trebuie să ia în serios rapoartele referitoare la răspândirea mai rapidă a virusului în rândul tinerilor, deoarece acest lucru arată că există o problemă.

„Adesea, dacă aștepți prea mult pentru a obține date corecte, este prea târziu. Sperăm că țările în care se observă acest lucru îl vor studia într-un fel riguros, astfel încât să putem obține informații concludente”, a precizat profesorul Ravi Gupta.

Profesorul Chris Whitty a declarat că se așteaptă ca varianta indiană să devină dominantă în Marea Britanie, așa cum B.1.1.7 (varianta Kent) a devenit dominantă mai înainte. Experții guvernamentali au estimat că varianta indiană este cu până la 50% mai contagioasă decât varianta Kent.

Primul ministru Boris Johnson a declarat că Marea Britanie trebuie încă să fie „precaută” în adoptarea măsurilor de relaxare în Regatul Unit. El a precizat că va menține planul inițial de relaxare deoarece din informațiile pe care le are la dispoziție nu reiese că ar trebui să se abată de la planul inițial.