Judecătorii ÎCCJ Dan Andrei Enescu, Marius Foitos si Rodica Cosma au cerut de la Curtea de Apel București „plicul lipit” pe care judecătoarea Anamaria Trancă l-a ținut ascuns inculpaților pe care i-a executat în dosarul ANRP.

Existența unui asemenea plic a fost descoperită de avocata Ingrid Mocanu.

„Este de apreciat decizia judecatorilor Dan Andrei Enescu, Marius Foitos si Rodica Cosma de la Inalta Curte in cauza in care se judeca apelurile formulate de inculpatii dintr-un dosar ANRP, printre care fostul sef ANI Horia Georgescu si avocata Ingrid Mocanu, impotriva aberantei sentinte de condamnare dispusa de judecatoarea Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii ICCJ au somat Curtea de Apel Bucuresti sa puna la dispozitia instantei supreme “plicul secret” pe care judecatoarea Anamaria Tranca l-a primit si pe care l-a tinut ascuns, fara ca macar sa ii instiinteze pe inculpatii din dosar despre existenta acestuia”, scrie Luju.

Fișa depusă la cauza disciplinară a lui Trancă, la secțiunea „Documente în dosar”, avocata Ingrid Mocanu a observat o mențiune privind un plic secret, despre care niciunul dintre inculpați nu avea cunoștință. Concret, în fișa dosarului se precizează: „Primit 1 plic lipit (secret) – predat la Complet la ora 10.10”. Plicul a ajuns la Curtea de Apel București în data de 27 mai 2015, când inculpații se aflau în arest, iar emitentul este Înalta Curte de Casație și Justiție. Practic, plicul a fost trimis de ÎCCJ la CAB după ce în 26 mai 2015 Înalta Curte își declinase competența pe dosar în favoarea Curții de Apel București. Ceea ce înseamnă că inițial plicul secret fusese adresat judecătorilor de la ÎCCJ.

Avocata Ingrid Mocanu a solicitat completului de 3 judecători de la Înalta Curte să pună la dispoziția inculpaților din dosar „plicul lipit (secret)” pe care judecătoarea fondului Anamaria Trancă l-a ținut secret.

Drept urmare, prin încheierea din 6 iunie 2019, judecătorii ÎCCJ Dan Andrei Enescu, Marius Dan Foitos și Rodica Cosma au solicitat Curții de Apel București să transmită până la următorul termen, din 5 septembrie 2019, plicul secret primit de Anamaria Trancă.