India, transformată de trei miliardari în cea mai bogată țară. Cine sunt „noii Rockefeller”

India, transformată de trei miliardari în cea mai bogată țară. Cine sunt „noii Rockefeller” India. Sursa foto: Pixabay

India, datorită acestor trei miliardari, va deveni o superputere economică. Sunt adesea comparați de jurnaliști cu John D Rockefeller , care a devenit primul miliardar al Americii în timpul Epocii de Aur. Așadar, India va devansa Germania și Japonia până în 2027.

India, transformată de trei miliardari în cea mai bogată țară. Cine sunt „noii Rockefeller”

Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică sunt Modi, Ambani și Adani. India este pe cale să devină una dintre cele mai mari puteri economice ale secolului XXI, ceea ce va atrage mulți investitori și producători în căutarea unei opțiuni diferite de China.

Reliance Industries și Adani Group sunt conglomerate mari în valoare totală de 400 de miliarde de dolari cu afaceri importante în diverse sectoare industriale, de la combustibili fosili și energie regenerabilă și până la media și tehnologie.

Împreună cu Narendra Modi, prim-ministrul Indiei care încearcă să obțină al treilea mandat consecutiv la conducerea țării, cei trei bărbați au un cuvânt greu de spus în privința felului în care India va arăta în următoarele decenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aleea Miliardarilor” și un bloc în care locuiește o singură familie

Toată lumea din Mumbai știe cine locuiește în Antilia - zgârie-norul personal al lui Ambani și al familiei sale (Foto), care ar fi costat un miliard de dolari și este dotat cu spa, trei heliporturi și o sală de cinema cu 50 de locuri. Clădirea de 27 de etaje se află pe o stradă poreclită „Aleea Miliardarilor”.

Antilia Clădire, Mumbai, IndiaIndia. Sursa foto: Pixabay

Noii Rockefeller

Acest gen de putere și influență a mai fost văzut și în alte țări care au trecut prin perioade rapide de industrializare. Atât Ambani, cât și Adani au fost comparați de multe ori de jurnaliști cu John D. Rockefeller. În timpul acelor decenii, industriașii americani au strâns averi impresionante mulțumită expansiunii rapide a căilor feroviare, fabricilor și centrelor urbane din Statele Unite. Frick, Astor, Carnegie și Vanderbilt sunt alte nume importante care au transformat infrastructura țării.

În Asia, conglomerate uriașe conduse de familii bogate au dominat economia sud-coreeană timp de mai multe decenii, iar multe dintre ele, precum Samsung și Hyundai, au devenit lideri globali în producția de semiconductori și mașini.

„India se află în mijlocul a ceva prin care America și multe alte țări au trecut deja. Marea Britanie în 1820, Coreea de Sud în anii '60 și '70 și ai putea spune China în 2000”, a spus James Crabtree, autorul cărții The Billionaire Raj, despre bogații Indiei.

India a devenit a cincea economie din lume

Cu o valoare de 3,7 trilioane de dolari în 2023, este a cincea economie din lume, trecând cu patru locuri în clasament în timpul deceniului de mandat al lui Modi și depășind Marea Britanie. India avut cea mai mare creștere economică dintre toate marile economii ale lumii în perioada 2014-2023.

Unii analiști prezic că India va ajunge a treia economie din lume în 2027, când va fi devansată doar de SUA și China. Pentru a stimula creșterea economică, guvernul lui Modi a pornit un proces uriaș de transformare a infrastructurii, alocând miliarde de dolari pentru construcția de drumuri, porturi, aeroporturi și linii ferate.

Adani, cât și Ambani promovează masiv conectivitatea digitală, care poate îmbunătăți comerțul și viața de zi cu zi a oamenilor. Adani și Ambani au devenit aliați cheie, în timp ce țara trece prin această revoluție tehnologică.

Reliance a fost fondată de tatăl lui Ambani, Dhirubhai, ca o firmă mică de comerț cu produse textile în 1957. În următoarele decenii, a devenit un conglomerat colosal care s-a extins în sectoarele energiei, petrochimiei și telecomunicațiilor.

India, transformată de trei miliardari în cea mai bogață țară. Sursa foto: shortpost.in.

Ambani a moștenit principalele active ale companiei din domeniul petrolului

După moartea tatălui său și după o luptă crâncenă pentru putere cu fratele său mai mic, Ambani a moștenit principalele active ale companiei din domeniul petrolului și a produselor petrochimice. Apoi, a cheltuit miliarde transformând compania într-un gigant al tehnologiei, iar acum joacă un rol crucial în media și retail.

Ambiția și ritmul rapid de dezvoltare al lui Ambani sunt egalate doar de Adani, care a abandonat studiile universitare și conduce acum afaceri în transporturi, energie, apărare și domeniul aerospațial. Un antreprenor de primă generație, Adani și-a început cariera în comerțul cu diamante, înainte să se implice în bursa de mărfuri în 1988, înființând o companie care a devenit mai târziu Adani Enterprises Limited (AEL), o firmă care „reprezintă miezul a tot ceea ce India încearcă să realizeze”, potrivit firmei americane de brokeraj Cantor Fitzgerald.

„Prea mare pentru a fi ignorat”

Ambani și Adani sunt considerați campioni vocali ai lui Modi. Politicieni proeminenți din partidele de opoziție din India au pus adesea sub semnul întrebării legăturile lui Modi cu superbogații Indiei și ascensiunea fulgerătoare a lui Adani a devenit o problemă dificilă anul trecut.

Liderii politici din principalul partid de opoziție din India au pus sub semnul întrebării relația lui Adani cu prim-ministrul, iar unii chiar au spus că au fost pedepsiți pentru că au vorbit despre acveastă problema.

Cu toate că ambii miliardari au strâns o mare parte din avere din combustibilii fosili, ei investesc acum miliarde în energia curată. Ambani și Adani sunt considerați mari susținători ai lui Modi. Legăturile prim-ministrului indian cu cei mai bogați oameni din India și ascensiunea incredibilă a lui Adani au fost criticate de mai multe ori de partidele de opoziție din țară. În ciuda scandalurilor de corupție și acuzațiilor de fraudă,

„Adani este prea mare pentru a fi ignorat și, pentru India, țara are nevoie de Adani la fel de mult pe cât Adani are nevoie de țară”, potrivit unui raport al Cantor. „India nu se poate îmbogăți decât pe spatele câtorva firme mari precum Adani sau Ambani”, se arată în raport, potrivit CNN.