Alertă alimentară. Condimente din India, contaminate cu o substanță cancerigenă

Alertă alimentară. Condimente din India, contaminate cu o substanță cancerigenă Sursa foto: Dreamstime.com

Autoritățile sanitare din Statele Unite au intrat în alertă, după ce au identificat prezența unui pesticid extrem de periculos în condimentele provenite din India. Produsele respective ar conține o cantitate mult prea mare de oxid de etilenă.

Alertă alimentară în SUA. Produse contaminate cu oxid de etilenă

Autoritățile din industria alimentară analizează loturile de condimente importate de la două companii din India. Este cunoscut faptul că expunerea îndelungată la oxid de etilenă crește riscul apariției cancerului la sân. De asemenea, la începutul acestei luni, Hong Kong a oprit de la comercializare trei amestecuri de condimente tot de la aceleași compnii din India.

Oxidul de etilenă este o substanță care se folosește cu precădere în industria grea și acționează printre alte și ca agent de fumigație. Expunerea îndelungată crește riscul apariției cancerului de sân.

condimente

sursă foto: Arhiva EvZ

Probleme au fost și în România

Cazuri similare au avut loc și la noi în țară. ANSVSA a depistat oxid de etilenă în două băuturi răcoritoare pe care le-a retras ulterior de la vânzare. Renumitul medic Tudor Ciuhodaru a explicat pe pagina de Facebook că oxidul respectiv este o substanță cancergienă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai grav este faptul că nu se poate defini cu exactitate un nivel sigur de epunere. La nivelul Uniunii Europene folosirea acestei substanțe este strict interzisă. În linii mari oxidul de etilenă este un compus organic sub formă de gaz, instabil, ușor inflamabil și incolor, potrivit Antena 3.

Condimente contaminate cu oxid de etilenă

Sursa foto: Arhiva EvZ

Oxid de etilenă, întrebuințări

Are întrebuințări multiple, în mai multe domenii de activitate, de la agricultură la dezinfectarea echipamentelor medicale. În general se utilizează în următoarele scopuri:

  • Dezinfectant pentru sterilizarea echipamentelor medicale şi dentare (deoarece este capabil să distrugă viruşi, bacterii, ciuperci şi spori, în special în condiţii uscate):
  • fumigarea produselor alimentare pentru ambalare şi pentru a reduce semnificativ populaţia de bacterii şi ciuperci din condimente şi aditivi;
  • pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid şi fungicid.