Cum să te ferești de roșiile tratate cu pesticide. Evită aceste tipuri de tomate

Cum să te ferești de roșiile tratate cu pesticide. Evită aceste tipuri de tomate sursă: arhivă

Peste 40% dintre legumele și peste 58% dintre fructele românești au urme de pesticide, dar doar 1% din probele analizate de Autoritatea Național Fitosanitară indică și depășiri ale limitelor admise. Specialiștii ne dezvăluie cum pot fi identificate legumele și fructele netratate.

28 de probe cu depășiri ale limitelor admise de pesticide

O analiză recentă a Autorității Naționale Fitosanitare indica faptul că peste 40% din legumele românești au urme de pesticide, iar în cazul fructelor peste 58% din cele analizate au conținut de reziduuri de pesticide.

„28 de probe (2.989 de probe analizate, n.r.) au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maximă admisă (LMA), conform cu limitele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrană de origine vegetală și animală, cu modificările și completările ulterioare.

Din numărul total de 2.989 de probe analizate, 2.122 au fost probe de legume, 592 probe de fructe și 275 probe de cereale“, a transmis Autoritatea Națională Fitosanitară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Roșiile tratate cu pesticide. Cum le recunoaștem?

Valentina Stoian, asistent cercetător în laboratorul de protecția plantelor din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Legumicultură (SCDL) Buzău, a explicat pentru adevărul.ro prin ce se diferențiază fructele și legumele tratate, de cele netratate.

„Sunt anumite criterii care ne ajută să le diferențiem pe cele sănătoase de cele tratate chimic. De exemplu, în cazul tomatei tratate cu pesticide, la palpat, se simte că este foarte tare. Apoi, dacă este tăiată, se poate observa cât de seacă este.

De asemenea, rezistă foarte mult, chiar și până la două săptămâni. De cealaltă parte, o tomată netratată sau ajutată într-un mod mai natural rezistă doar două-trei zile, începe să se strice, deci este foarte perisabilă chiar dacă o depozităm într-un spațiu mai răcoros.

De asemenea, alte moduri în care ne putem da seama dacă este sau nu sănătoasă sunt gustul, aspectul semințelor și al pulpei. Multe dintre soiurile de tomate sunt suculente, foarte puține sunt mai ferme.

Și mirosul contează: cele tratate nu prea au miros, în timp ce tomatele naturale au un miros specific, aromat și destul de puternic”, a explicat specialistul.

Pesticidele trec dincolo de coajă

În plus, sunt mai mari șansele de a găsi fructe și legume tratate atunci când nu este sezonul lor. Iar faptul că pesticidele sunt doar în coaja produselor este un mit.

„Cu siguranță avem șanse mai mari să găsim produse netratate (atunci când este sezonul nor n.r.), însă tot există riscuri, dar sunt mai mici, căci tratamentele sunt mai diminuate.

Dacă condițiile de mediu sunt favorabile, planta își va desfășura ciclul așa cum trebuie, fructele și legumele ajung la maturitatea specifică și nu în toate cazurile va fi nevoie de tratamente cu pesticide.

Astfel, avem șansa ca în plin sezon să găsim ceva cât mai natural, inclusiv în supermarketurile care lucrează cu producătorii locali. (…)

Este mai degrabă un mit faptul că pesticidele s-ar găsi doar în coajă. Nu am văzut fruct sau legumă care să fie tratat cu pesticid doar la nivel de coajă, iar în interior să fie sănătos. Deci chiar dacă le spălăm şi le tăiem coaja tot au pesticide”, a mai explicat Valentina Stoian.

„Proba cu oțet” dezvăluie prezența pesticidelor

„În cazul celor tratate chimic, apa nu ajută prea mult în eliminarea pesticidelor. Însă, indiferent de ce fel de fructe sau legume cumpărăm, ar fi bine să nu le ținem doar câteva secunde sub jetul de apă, ci să le punem într-un bol cu apă și să le lăsăm 10-15 minute. (…)

În cele mai multe cazuri, oțetul diluat în apă ajută la curățarea lor. Putem avea surpriza să vedem că legumele puse în apă cu oțet se decolorează, ceea ce înseamnă că nu sunt 100% naturale, ci au fost tratate chimic. În schimb, pe cele naturale, oțetul nu le alterează, ci din contră, le ajută”, mai spune Valentina Stoian.