Salatele ambalate în pungi, contaminate cu pesticide cancerigene. Spălarea lor nu este suficientă

Salatele ambalate în pungi, contaminate cu pesticide cancerigene. Spălarea lor nu este suficientă Salată verde proaspătă un timp mai îndelungat. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Salatele ambalate în pungi sunt contaminate cu pesticide. Mai exact, o mare majoritate a salatelor ambalate sunt contaminate cu „molecule cancerigene”, arată un studiu publicat joi, 28 martie.

Salatele ambalate în pungi, contaminate cu pesticide cancerigene

Salatele nu ar fi atât de verzi, arată studiul realizat de revista „60 Millions de consommateurs”. Pentru a ajunge la această concluzie, revista de apărare a consumatorilor a analizat în laborator 26 de referințe vândute atât de mărci naționale precum Bonduelle, Florette, sau Les Crudettes, cât și de mărci de distribuție, precum Aldi, Lidl, Carrefour, Monoprix, dar și Intermarché și E. Leclerc.

Drept urmare, din toate salatele testate, doar cinci nu au prezentat nicio urmă de contaminare cu pesticide. „Printre altele, au fost detectate 28 de molecule diferite, 8 sunt suspectate de a avea proprietăți cancerigene sau reprotoxice”, avertizează revista.

„Cantitățile găsite se încadrează în limitele de reglementare, chiar și pentru cea mai mare din test”, notează „60 Millions de consommateurs”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spălarea nu va elimina toate pesticidele

Pentru a elimina pesticidele, puteți spăla salata, „dar nu va elimina toate pesticidele, pentru că unele nu sunt solubile în apă”, scrie „60 Millions de consommateurs”.

Această prezență a reziduurilor se explică pentru că „este o cultură dificilă”, întrucât salata verde este „foarte sensibilă la ciuperci, deci fermierii sunt oarecum obligați să folosească produse fitosanitare”.

Din cele 26 de referințe analizate, doar cinci sunt libere de orice contaminare, potrivit anchetei. (JEAN-FRANÇOIS FREY / MAXPPP)Salatele ambalate în pungi. Sursa foto: Pixabaz

Cu alte cuvinte, nu există – teoretic – niciun risc pentru sănătate, dar mâncând regulat „toată această acumulare poate crește în cele din urmă riscul anumitor boli cronice”.

Salatele sunt cel mai des retrase din magazine

Dar până în prezent, oamenii de știință nu știu aproape nimic despre efectele cocktail dintre toate aceste molecule.

Salatele în pungi sunt în mod regulat supuse retragerilor din magazine. Și din motive întemeiate, lăstarii de salată sunt deosebit de fragili și sensibili la dăunători, precum afidele și limacșii, ceea ce obligă fermierii să folosească produse fitosanitare pentru a-și proteja culturile.

Studiul mai relevă că salatele etichetate organice sunt contaminate de pesticide. Fără a fi stropite pe lăstari, acestea ar putea persista în solurile de cultură, scrie francetvinfo.fr.