ENI lansează un supercomputer pentru a descoperi zăcăminte de gaz și petrol
- Iuliu Vlădescu
- 27 decembrie 2024, 23:13
Compania italiană de energie ENI a prezentat unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume în încercarea de a-și îmbunătăți tehnologia de descoperire a petrolului și gazelor.
Care sunt planurile ENI
Se prevede că noul instrument va reprezenta un pas important în strategia companiei de decarbonizare și energie curată.
Supercomputerul, numit HPC6, care va costa peste 100 de milioane de euro, va putea gestiona o serie de funcții de inteligență artificială și calcule extrem de sofisticate, cu ajutorul a aproape 14.000 de unități de procesare grafică (GPU).
Se estimează că acest instrument va ajuta ENI să analizeze cantități mari de date și să descopere noi zăcăminte de petrol și gaze, precum și să contribuie la calculele privind energia curată și decarbonizarea.
Cum funcționează noul computer al ENI
De obicei, datele sunt obţinute prin operațiuni de foraj, sondaje seismice și simulări ale rezervoarelor.
De asemenea, supercalculatoarele pot ajuta companiile energetice să determine locația exactă a rezervelor de petrol și gaze, dimensiunea zăcămintelor și cele mai bune strategii de foraj pentru fiecare.
În plus, pot ajuta la amplasarea puțurilor, la estimarea producției, la îmbunătățirea recuperării petrolului și la simularea zăcămintelor.
În trecut, ENI a folosit deja tehnologia supercomputerelor pentru a îmbunătăți dinamica fluidelor și studiile geologice pentru stocarea carbonului, precum și pentru a îmbunătăți funcționarea fabricilor industriale și pentru a produce baterii mai bune.
A fost pornit de Crăciun
HPC6 a fost pornit în ziua de Crăciun la Ferrera Erbognone, un mic orăşel din Lombardia. În prezent, este al cincilea cel mai rapid supercomputer din lume, conform clasamentului anual TOP500.
De asemenea, se așteaptă ca ENI să folosească HPC6 pentru a îmbunătăți eficiența producției resurselor sale de energie regenerabilă.
Această lansare a contribuit şi la consolidarea reputației ENI, drept companie care a ales să proiecteze și să producă propriile mașini, în loc să achiziționeze servicii externe de cloud computing.
Claudio Descalzi, CEO al Eni, a declarat pe site-ul companiei: „Inovația și evoluția constantă a tehnologiilor sunt fundamentale pentru menținerea și consolidarea leadership-ului ENI în tranziția energetică. Progresele tehnologice ne permit să folosim energia mai eficient, reducând emisiile și promovând dezvoltarea de noi soluții energetice”.
(Articol de Indrabati Lahiri, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)