Elon Musk dă încă o lovitură. SpaceX, la un pas să ajungă cel mai valoros start-up din lume

Elon Musk dă încă o lovitură. SpaceX, la un pas să ajungă cel mai valoros start-up din lumeElon Musk. Sursa foto: x.com

Evaluarea internă a start-upului SpaceX arată că acesta se ridică la 350 de miliarde de dolari. Astfel, acesta ar putea fi considerat unul dintre cele mai valoroase din lume. De altfel, proiectul s-ar poziționa pe un loc superior față de Tesla.

SpaceX, pe lista celor mai valoroase startup-uri din lume

Conform estimărilor, valoarea acestuia ar putea atinge pragul de  1 trilion de dolari până la finalul acestui deceniu, arată Reuters. De altfel, aceasta reprezintă doar o mică parte din valoarea companiei Tesla.

SpaceX are la bază deviza lui Elon Musk: faceţi ceva diferit, apoi reduceţi costurile pentru a elimina concurenţa. În 2006, miliardarul a prezentat planul de dezvoltare al brandului Tesla ca având în prim plan producerea unei maşini premium. Ulterior, profiturile urmau să fie folosite pentru producția de masă.

Ce urmează în 2025

Raportul Reuters aduce în prim plan modalitatea prin care cunoscutul start-up ar putea atinge cifre importante în viitorul apropiat.

„Dar creşterea SpaceX este mai explozivă şi mai greu ajuns din urmă. Cheia este Starlink, reţeaua de sateliţi de bandă largă a SpaceX.

Succesul său este dublu. În primul rând, prin construirea de rachete mai mari care pot fi reutilizate, costurile de lansare scad brusc. În al doilea rând, performanţa superioară a Starlink faţă de rivalii săi asigură un flux de venituri care justifică mai multe lansări.

Starlink

Sateliții Starlink. Sursa foto: Platforma X

Compania are aproximativ 7.000 de sateliţi care zboară în jurul Pământului şi adaugă aproximativ 60 pe săptămână.

Din 1965 până la începutul anilor 2010, nu a existat, în esenţă, o creştere a lansărilor de obiecte create de om în spaţiu. Starlink a transformat acea traiectorie în parabolică. Acesta este un monopol emergent”, arată sursa.

SpaceX nu mai are rivali

În acest an, compania lui Elon Musk „a reprezentat peste 85% din toate sarcinile utile orbitale în primul trimestru”, spun specialiștii de la BryceTech.

Astfel, SpaceX folosește rachete, sateliţi şi terminale de utilizator. Din această poziție, start-up se poate dezvolta în continuare, fără a avea presiunea unor rivali precum Amazon.