Ministrul de Interne, Amit Shah, a declarat în fața parlamentului faptul  că guvernul federal va anula Articolul 370, o dispoziție constituțională care acordă un statut special regiunii Kashmir, aflată în litigiu de zeci de ani și care permite statelor indiene Jammu și Kashmir să promulge propria lor legislație.
„Constituția va fi aplicabilă pe deplin inclusiv statelor Jammu și Kashmir”, a declarat domnul Shah, punând capăt drepturilor acestora de a promulga propriile legi. Într-un ordin ulterior, președintele Indiei a aprobat modificările propuse de guvern.
Decizia ar putea presupune, de asemenea, și revocarea unei interdicții de a cumpăra proprietăți, aplicată până acum persoanelor care nu  au domiciliul  Kashmir. Astfel de planuri au fost primite, în trecut, cu avertismente referitoare la o reacție a populației din Kashmir, stat revendicat atât de India, cât și de Pakistan.
De asemenea, vechea lege rezerva locurile de muncă din aparatul guvernamental doar pentru cetățenii statului, în încercarea de a împiedica situații în care Kashmirul ar fi ”luat cu asalt” de cetățeni din restul Indiei.
Partidul de guvernământ al Primului Ministru Narendra Modi a făcut demersurile pentru încetarea statutului constituțional special al Kașmirului, argumentând că astfel de legi au împiedicat integrarea regiunii în restul Indiei.

Anunțul de luni survine la câteva ore după ce autoritățile au impus o serie de restricții în Kashmir, inclusiv prin suspendarea serviciilor telefonice și punerea liderilor politici din zonă în arest la domiciliu.
Serviciile de telefonie și internet au fost suspendate luni dimineața, iar mai mulți lideri ai statului au postat pe Twitter că au fost puși în arest la domiciliu.
Duminică, în cadrul unei întâlniri a partidelor regionale, liderii acestora au promis că vor păstra statutul special al regiunii, spunând că orice încercare de a limita privilegiile de care se bucură reprezintă o agresiune la adresa cetățenilor statului.

 

Te-ar putea interesa și: