Indemnizații reduse pentru cei care călătoresc în zone de risc epidemiologic. Actul normativ a trecut de guvern

Indemnizații reduse pentru cei care călătoresc în zone de risc epidemiologic. Actul normativ a trecut de guvern

Persoanele care vor călători în zone cu risc epidemiologic cunoscut vor beneficia de o indemnizație mai mică, la revenirea în țară.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a anunţat adoptarea unei Ordonanțe de Urgență în baza căreia persoanele care se deplasează în zone cu risc epidemiologic cunoscut vor primi o indemnizație de carantină mai mică. Astfel, la revenirea în țară, după intrarea în carantină, indemnizația acestor persoane va fi acordată pentru 5 zile, iar nu pentru 14 cât se acordă în prezent.

„Un element de noutate al ordonanţei se referă la persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, persoane care cunosc aceste condiţii la momentul iniţierii deplasării şi care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact pe teritoriul României, intră în concediu de carantină.

Vor beneficia de indemnizaţie suportată din fond pentru o perioadă de cinci zile, faţă de 14 zile, cât este prevăzut în prezent", a arătat el în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura este menită să responsabilizeze pe cei ce călătoresc

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a apreciat că este vorba despre o măsură menită să genereze responsabilitate în rândul celor care se deplasează.

„Practic, în acest moment, statul român plăteşte din banii contribuabililor 14 zile oricui se întoarce dintr-o zonă de carantină. Fără să facă discriminare privind circumstanţele în care s-a produs această deplasare.

Acum, ordonanţa prevede foarte clar că pentru deplasări în interes personal, în care existau toate premisele cunoaşterii faptului că persoana asigurată se expune unui risc, la întoarcere se apreciază că e nevoie de o responsabilizare mai mare şi cuantumul scade, tocmai pentru a descuraja un comportament de călătorie care nu ţine cont de responsabilităţile de sănătate publică ale fiecăruia dintre noi”, a precizat preşedintele CNAS.

El a subliniat că prevederile ordonanţei se aplică doar persoanelor care efectuează călătorii în interes personal.

„Dacă este o călătorie în interes de serviciu şi acest lucru poate fi demonstrat, prevederea respectivă nu se aplică”, a menţionat Adrian Gheorghe.