Incredibil. Cei cu pensie minimă, luați la puricat de Guvern. Vor să afle dacă merită banii

Incredibil. Cei cu pensie minimă, luați la puricat de Guvern. Vor să afle dacă merită banii sursa: arhivă EVZ

Românii care încasează pensia minimă vor fi verificați de către Guvern. Acest demers are un scop precis: de-a afla dacă pensionarii încasează pe merit acei bani.

Pensia minimă este sumă formată din pensia proprie și o indemnizație socială. Valoarea pensiei minime a fost stabilită la 800 lei începând cu 01.09.2020.

Cine primește pensie minimă? Fiecare asigurat, cu domiciliul în România,  are dreptul de a accesa o formă de pensionare a cărui pensie are valoarea sub nivelul maxim al indemnizației sociale, adică mai mică de 800 lei. Astfel un pensionar cu o pensie mai mică de 800 va primi o indemnizație socială care adunata cu valoarea pensiei va fi de 800 lei.

Acum, Guvernul vrea să ii verifice pe românii care iau această pensia minimă

Guvernul vrea să testeze nivelul de trai al pensionarilor pentru a vedea dacă merită pensia minimă. Această idee a fost introdusă în planul trimis la Bruxelles prin care țara noastră vrea să obțină aproximativ 30 de miliarde de euro. Mai precis, Guvernul scrie că va testa mijloacele de trai ale persoanelor singure sau familii.

Guvernul mai scrie în planul trimis la Bruxelles pentru a obține cele 30 de miliarde de euro că vrea să crească pensia minimă. Mai exact, că valoarea va fi raportată la nivelul salariului minim, care e azi de 2.300 lei brut și aproape dublul pensiei minime, dacă vorbim de salariul minim net.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepremierul Kelemen Hunor mai are și el o idee cu privire la cât ar trebuie sa fie pensiile: 75% din salariul net, şi spune: Pensia ar trebui să fie cel mult 75% din salariul net. Sunt pensii mai mari decât salariul brut şi nu e corect.

„Sunt pensii care sunt mai mari decât salariul brut, de aceea ajungem la 30-40-50.000 de lei pe lună şi acest lucru nu este corect. Din salariul net, maxim 75% poate să fie pensia. Aşa fac nemţii, aşa fac francezii. De la 70, la 75%, unii merg până la 76-77%. Aşa fac în foarte multe ţări deosebirea şi recompensa pentru aceste categorii profesionale. Noi evităm să discutăm acest lucru”, a spus președintele UDMR.

Ce scrie în documentul trimis la Bruxelles

„Noul sistem de pensii va prevede plata unei pensii minime, a cărei valoare va fi raportată la salariul minim brut pe economie, pentru persoanele cu stagiu minim de cotizare satisfăcut. Acordarea pensiei minime va fi condiționată de testarea mijloacelor de trai ale persoanei singure sau familiei”.

Tot în paginile PNRR, se mai menționează că va fi cerut ajutorul organismelor financiare internaționale pentru a elabora o strategie pentru pensii, consultanță care va fi plătită. Va fi realizată și o analiză a pensiilor speciale. Iar la sfârșitul lui 2022 va fi data o lege pentru pensiile speciale, potrivit celor relatate de Antena 3.