Deținătorii contoarelor inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică. Decizia ANRE
- Ana Munteanu
- 4 ianuarie 2025, 08:14
Republica Moldova. Companiile și consumatorii casnici cu contoare inteligente vor plăti tarife diferențiate pentru energia electrică, în funcție de orele de consum. Tarifele vor fi aplicate din 20 ianuarie curent. O decizie în acest sens a fost aprobată vineri de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).
Costul energiei în funcție de ora consumului
Potrivit documentului, consumatorii casnici, conectați la rețelele de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale Premier Energy Distribution, vor plăti 4,32 lei pentru un kWh consumat între orele 7 și 23 și 3,31 lei pentru un kWh consumat între orele 23:00 – 7:00.
Consumatorii din regiunea de nord a țării, aflați în zona de deservire a FEE Nord, conectați la rețelele de tensiune joasă, vor avea tarife de zi de 4,89 lei pentru un kWh și de noapte de 3,90 lei pentru un kWh.
Aceleași intervale orare vor fi valabile și pentru tarifele diferențiate aplicate consumatorilor conectați la linii electrice de tensiune medie și înaltă, precum și pentru consumatorii care apelează la furnizarea de ultimă opțiune. Serviciul public de furnizare de ultimă opțiune se aplică consumatorilor ce au încheiat contracte cu furnizori alternativi, care însă nu au mai fost în stare să-și îndeplinească angajamentele contractuale.
Scopul deciziei este reducerea consumului în orele de vârf
Potrivit Ministerului Energiei, introducerea tarifelor diferențiate este un pas important în schimbarea comportamentului de consum energetic în Republica Moldova. La fel, se urmărește reducerea consumului în orele de vârf.
„Majoritatea întreprinderilor au instalate contoare inteligente. Acestea permit aplicarea tarifelor diferențiate. Odată cu introducerea acestor tarife consumatorii industriali își vor putea programa activitățile economice astfel încât să beneficieze de tarifele mai mici”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.
În prezent, curba de consum ajunge la cote înalte dimineața și seara, între orele 7-11 și 18-23. Astfel, pentru acoperirea cererii de energie aceasta este importantă la prețuri mai mari de pe bursa OPCOM din România. Astfel, volumele de energie scumpă influențează tariful general pentru consumatorii finali.
Avantajele contoarelor inteligente
Contoarele inteligente oferă avantaje atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii de distribuție a energiei electrice. Dispozitivele măsoară și transmit date despre consumul de energie în timp real, automat, securizat și fără greșeli către distribuitorul de energie. Acest lucru fără a fi nevoie să se citească fizic contoarele.
Pentru transmiterea datelor, sistemul de contorizare inteligentă utilizează liniile electrice aeriene prin tehnologia PLC (Power Line Communication) și serviciile operatorilor de telefonie mobilă. Datele centralizate sunt transmise către un sistem de control. Acțiunea permite analiza consumului.
În același timp, contoarele inteligente permit o mai bună monitorizare a fluxurilor de energie și parametrilor de calitate de către operatorii de distribuție, identificarea accidentelor, restabilirea mai rapidă a serviciilor în caz de incidente, facilitarea integrării surselor regenerabile, precum și introducerea unor structuri tarifare flexibile, în funcție de orele de consum.
În Uniunea Europeană peste jumătate din contoare sunt de tip inteligent. Acest lucru a permis reducerea consumului comercial în rețea cu până la 15% și cu 5% a celui tehnic. Rețelele inteligente au la bază nevoia de reducere la maximum a consumului, la nivel mondial, pentru a opri risipa de resurse și a diminua efectele încălzirii globale.