Trei miliarde de lei, factura suplimentară primită de moldoveni după majorarea tarifelor

Trei miliarde de lei, factura suplimentară primită de moldoveni după majorarea tarifelorSursa foto: Arhiva EvZ

Republica Moldova. Majorarea tarifului la energia electrică pune o presiune suplimentară pe consumatori de aproximativ 3 miliarde de lei. Astfel, suma totală a facturilor va fi de aproximativ șapte miliarde de lei. Mai mult, creșterile de tarif vor genera creșterea inflației cu două puncte procentuale. Calculele au fost făcute de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Ioniță: Guvernul face ce poate, bani din păcate nu prea sunt

După majorarea tarifelor, factura medie lunară per familie va crește cu 240 lei până la 560 lei/lunar, susține expertul Veaceslav Ioniță. Creșterea tarifelor la energia electrică va genera însă un val de scumpiri, iar populația nu va resimți indexarea pensiilor sau compensațiilor.

„Să nu uităm că venim după un maraton de trei ani a creșterii prețurilor. Dacă inflația ajunge la zece procente anual - este mai mult decât indexarea pensiei. Ceea ce înseamnă că din aprilie pensia care va fi indexată cu puțin peste șase la sută. Va fi sub rata inflației și pensionarii chiar dacă ar avea un pic mai mulți lei în buzunar, puterea lor de cumpărare va fi mai mică”, susține Ioniță.

Totodată, expertul consideră că cetățenii nu vor resimți majorarea compensației, pentru că prețurile o vor lua razna.

„Guvernul face ce poate, bani din păcate nu prea sunt, suportul extern din nefericire este mult sub așteptări, e o situație neplăcută cum nu ne ducem până la urmă tot la asta ajungem”, mai spune Ioniță.

Expertul declară că una dintre soluții ar fi economisirea resurselor energetice, iar autoritățile și cetățenii trebuie să privească anume în această direcție.

Veaceslav Ioniță

Veaceslav Ioniță

Compensații mai mari, din ianuarie

Tarifele pentru energia electrică și căldură au fost majorate semnificativ pe 3 ianuarie.

Conform deciziei ANRE, consumatorii Premier Energy din centrul și sudul țării vor plăti 4,10 lei/kWh. Este vorba despre o majorare de 1,76 lei.

Compania, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, a solicitat aprobarea prețului de 5,13 lei/kWh.

În același timp, clienții FEE Nord, un alt furnizor mare, vor achita 4,68 lei/kWh, cu 1,84 lei mai mult decât tariful actual, de 2,84 lei/kWh.

Începând cu luna ianuarie, gospodăriile înregistrate în sistemul „Ajutor la contor” vor primi compensații majorate, a anunțat ministrul Muncii, Alexei Buzu. 

„Am examinat consumul gospodăriilor casnice în perioada ianuarie - martie 2024. Consumul mediu lunar pentru aceste gospodării a fost de 138 de kW pe lună. Toți trebuie să depunem un efort, să fim solidari și să consumăm energia mult mai eficient. Guvernul a luat decizia de a compensa 80% din consumul mediu pentru această perioadă. Deci noi vom compensa 110 kW de consum pe lună. Atunci când depui un efort, avem un consum mult mai rațional, este posibil să reducem consumul cu 20%”, a spus ministrul.