Pensia de la stat va reprezenta, în următorii 10-15 ani, aproximativ 30% din ultimul salariu, arată un calcul simplu făcut de un consultant financiar.

Mai exact, pentru o persoană care se va pensiona în anul 2035 şi ar avea la acel moment un salariu de 1.000 euro, pensia va fi aproximativ 300 de euro. Sau cineva care are acum un salariu de 5.000 lei net şi ar ajunge să se pensioneze, de luna viitoare ar primi doar 1.500 lei.

Peste 15 ani, pensia de la stat va fi 30% din ultimul salariu

„Desigur, în termeni nominali, sumele vor fi mai mari din cauza inflaţiei din următorii 15 ani, însă raportul general acesta va fi: pensia de la stat va reprezenta o rată de înlocuire de circa 30%.

(…) la acest moment, rata de înlocuire este de 40%, respectiv cineva cu un salariu de 5.000 RON net, intră în pensie cu o suma de circa 2.000 RON. Însă rata aceasta de înlocuire va tot scădea, din motive demografice”, se mai arată în analiza citată.

Aceleaşi calcule arată că o persoană care se pensionează prin anul 2035 va primi circa 150 de euro de la Pilonul II, astfel că pensia privată va reprezenta doar 10-15% din ultimul salariu, dacă lucrurile rămân cum sunt acum.

Astfel, peste cel mult 15 ani, pensia de la stat va fi 30% din ultimul salariu, iar cea de la administratorul privat ar putea fi până în 15%, însă, ulterior, acest raport se va rebalansa, mai spun analiştii economici.

„E posibil ca pentru pensionarii din anii 2040 – 2050, pensia de la stat să reprezinte chiar mai puţin decât cea acumulată privat, Pilon II, Pilon III, eventual pensie ocupaţională”, spune analistul financiar Cristian Tudorescu, în zf.ro.

La rândul său, analistul economic Adrian Câciu a contrazis, însă, aceste cifre, venind cu unele mult mai optimiste.

„Trebuie să contest acest studiu. În 2035, pensia va fi de cel puţin 1.000 de euro, pentru că salariile cresc, volumul de contribuţii creşte, la fel şi numărul de oameni care vor fi încadraţi”, a spus analistul economic Adrian Câciu, la Antena 3.

„Politicienii nu vor decât un singur lucru: să micşoreze pensiile în plată şi să ducă banii către Pilonul II, către ceva care nu ştim dacă va exista în anul 2035.

Pilonul II nu este garantat în prezent, pentru că fondul de garantare a pensiilor din Pilonul II nu este alimentat de administratorii de pensii private”, susţine Câciu.

Cîțu: „În 15 ani n-o să mai aibă cine să plătească pensiile românilor”

Premierul Florin Cîțu a afirmat că în 15 ani n-o să mai aibă cine să plătească pensiile românilor. El  spune că o soluţie este Legea pensiilor, pentru a elimina riscul de nesustenabilitate.

„Cred că în 15 ani, atunci e riscul cel mai mare, pentru că vom avea un număr mare de oameni care vor ieşi la pensie în acelaşi an, iar cei care îi vor susţine vor fi din ce în ce mai puţini.

Legea pensiilor o să fie o variantă, care acum este discutată de experţi. Sunt mai multe probleme, dar sustenabilitatea e una dintre ele”, a spus Cîţu.

Sistemul actual de pensii de la noi din ţară nu va mai fi sustenabil în următorii 7-8 ani, motiv pentru care avem nevoie urgentă de o nouă lege a pensiilor, spunea, recent, şi vicepremierul Dan Barna.

În plus, generația celor numiți „decreței” se îndreaptă spre vârsta de pensionare, iar această vârstă trebuie calibrată cu speranța de viață, însă nu trebuie să comparăm speranța de viață de la noi cu cea din Suedia sau din Japonia, de pildă, mai spune Barna.

Așa cum este reglementat în momentul de față, este foarte clar că în 7-8 ani sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil, pentru că acele generații consistente ies la pensie, iar numărul de persoane din generațiile ulterioare este din ce în ce mai scăzut.