Atacurile cibernetice, o amenințare cotidiană. Metode de protecție contra tâlhăriilor online

Atacurile cibernetice, o amenințare cotidiană. Metode de protecție contra tâlhăriilor onlineHacker. Sursa foto: pixabay

Dan Cîmpean, șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează că atacurile cibernetice sunt o realitate zilnică, iar tot mai mulți cetățeni obișnuiți cad victime unor înșelăciuni elaborate. Șansele de a recupera datele sau banii pierduți sunt minime, în special din cauza faptului că multe grupări infracționale operează din afara granițelor țării. În acest context, prevenția devine esențială pentru protecția personală și digitală.

Atacurile cibernetice, nu au granițe

Spațiul cibernetic, fiind global și fără granițe, permite infractorilor să lanseze atacurile cibernetice din orice colț al lumii. Aceștia vizează dispozitivele utilizatorilor, datele personale și informațiile profesionale, arată șeful DNSC.

„Este extrem de important să înțelegem că riscul există și că grupările infracționale devin din ce în ce mai sofisticate, ajutate inclusiv de inteligența artificială", a declarat Dan Cîmpean.

Măsuri simple pentru protecție

Directorul DNSC subliniază că măsurile preventive pot reduce semnificativ riscurile, prevenind până la 80% din problemele generate de atacurile cibernetice. Printre aceste măsuri se numără:

  • Utilizarea parolelor puternice și unice pentru fiecare cont.
  • Prudența în interacțiuni digitale, evitând să răspundem mesajelor, e-mailurilor sau apelurilor de la necunoscuți.
  • Verificarea veridicității site-urilor și aplicațiilor înainte de a furniza date personale.
  • Evitarea partajării excesive de informații personale în mediul online.

„Trebuie să fim foarte oneşti, un număr mic, dar aplicat, de măsuri preventive ne scutesc, probabil, de 75-80% din probleme în spaţiul cibernetic. Măsuri foarte simple, de genul utilizare de parole sau pur şi simplu prudenţa în a nu răspunde la orice mesaj, la orice e-mail, la orice interpelare venită din partea unor necunoscuţi. Deci aceste simple măsuri ne scutesc de probleme în acest spaţiu”, a spus Cîmpean.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică

Directoratul Național de Securitate Cibernetică Sursa foto: DNSC

Creșterea conștientizării digitale

Cîmpean a explicat că utilizarea neglijentă a aplicațiilor și furnizarea datelor precum adresele de e-mail sau numerele de telefon contribuie la extinderea "amprentei digitale". Acest lucru facilitează munca infractorilor atunci când pregătesc atacurile cibernetice. De asemenea, metodele de inginerie socială devin din ce în ce mai credibile, apelând la texte impecabile în limba română și la referiri la evenimente recente.

Pentru a contracara aceste amenințări, utilizatorii trebuie să fie mai circumspecți și să consulte specialiști atunci când au dubii legate de autenticitatea unui mesaj sau a unei interacțiuni digitale. Conștientizarea riscurilor și aplicarea unor măsuri simple de protecție pot face diferența în evitarea capcanelor cibernetice.

Ne puteți urmări și pe Google News