Schimbări de trupe la CNAS, în plină criză sanitară. Bătaie pe instituția cu buget uriaș

Schimbări de trupe la CNAS, în plină criză sanitară. Bătaie pe instituția cu buget uriaș Sursa foto: Arhiva EVZ

În plină criză la Ministerul Sănătății, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au fost numiți trei noi membri.

În plină criză la Ministerul Sănătății, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au fost numiți trei noi membri.

Trei deputați de la USR, PNL și PSD au fost numiți membri la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), scrie Aleph News.

Liberalii au propus-o pe deputata Cristina Agnes Vecerdi, fosta Șefa UPU Smurd Brașov. USR l-a propus pe deputatul Radu Tudor Ciornei cercetător cu studii efectuate în SUA și Austria, iar PSD l-a aruncat în joc pe deputatul Corneliu Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Bătaia pe numirile în CNAS este destul de mare, mai ales dacă ținem cont de faptul cu bugetul instituției este uriaș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisiile reunite de buget-finanţe, raport favorabil pentru bugetul CNAS

În urmă cu două luni, Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru anul 2021 a primitaviz favorabil fără amendamente din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament.

Au fost 24 de voturi ”pentru” şi 16 voturi ”împotrivă”.

„Bugetul propus pentru CNAS în anul 2021 este foarte similar cu execuţia şi propunerea din 2020 - 44,8 miliarde de lei. Pe titluri mari, categorii mari de cheltuieli: 31 miliarde de lei bunuri şi servicii, 10,6 miliarde de lei transferuri între unităţi, practic influenţe salariale, 2,8 miliarde de lei asistenţă socială - concedii medicale. Este un buget pe care îl interpretez ca fiind o invitaţie la performanţă, la îmbunătăţirea performanţei cheltuielii fondului într-un an cu aşteptări foarte mari”, a afirmat preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe.

CNAS modifică contractul-cadru

CNAS a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a noului Contract–cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022.

Potrivit unui comunicat al CNAS, proiectul are ca scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenţie, precum şi la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul şi monitorizarea afecţiunilor.

„Proiectul urmăreşte să susţină inversarea piramidei serviciilor de asistenţă medicală, prin creşterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară şi în ambulatoriul de specialitate şi reducerea internărilor nejustificate care ar putea fi tratate în condiţii de siguranţă şi în ambulatoriu sau de către medicii de familie. Proiectul introduce noi servicii acordate în asistenţa medicală primară şi în ambulatoriul de specialitate – consultaţiile acordate la distanţă pentru pacienţii cu afecţiuni cronice, terapii psihiatrice şi servicii conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped”, se arată în comunicat.