Evenimentul Zilei > Actualitate > Comisie formată de Ministerul Sănătății. Care vor fi atribuțiile celor 7 membri. E vizat și Vlad Voiculescu
Comisie formată de Ministerul Sănătății. Care vor fi atribuțiile celor 7 membri. E vizat și Vlad Voiculescu

Comisie formată de Ministerul Sănătății. Care vor fi atribuțiile celor 7 membri. E vizat și Vlad Voiculescu

O mare polemică s-a stârnit între reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Guvernului, pe tema unui document care are un număr dublu de înregistrare.

Ministerul Sănătății a anunțat formarea unei comisii care va verifica decesele COVID-19 înregistrate pe teritoriul României, dar modul în care instituțiile implicare și-au dus la capăt responsabilitățile.

„Premierul Florin Vasile Cîțu, ministru interimar al Sănătății, a semnat astăzi, 19 aprilie 2021, Ordinul ministrului sănătății nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Din componența comisiei fac parte un număr de 7 persoane, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național al Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serciviului de Telecomunicații Speciale. Printre atribuțiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 și a responsabilităților instituțiilor implicate, precum și identificarea potențialelor neconformități, corectarea lor și formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătățire a procesului de raportare și a calității datelor. De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conținutului raportarilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 și să identifice corespondența dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19”, se precizează în comunicat.

———————————————————————————————————————————————————

Reprezentanții de la Ministerul Sănătății au transmis, luni, precizări legate de documentul intitulat „Decizie” şi care are numărul de înregistrare 578 din 12.04.2021. S-a afirmat faptul că numărul de înregistrare apare de două ori, la documente diferite, unul dintre acestea fiind documentul apărut în spaţiul public.

„Ca urmare a solicitării Domnului Florin Cîţu, Prim – Ministrul României si ministrul interimar al Sănătăţii, de a verifica existenţa numărului de înregistrare a documentului apărut în spaţiul public, cu titlul ”Decizie” nr. 578 din data 12.04.2021, Ministerul Sănătăţii face urmatoarea precizare:

Din consultarea Registrului Intrare – Iesire a corespondenţei aferent cabinetului Doamnei Andreea Moldovan, reiese faptul că numărul de înregistrare nr. 578 din data 12.04.2021 este scris de două ori şi fiecare menţiune are atribuit un document distinct, dintre care unul este atribuit deciziei mai sus menţionate”, au spus reprezentanții de la Ministerul Sănătăţii.

La Registrul Intrări – Ieşiri este un carnet în care toate înregistrările, atât numerele de înregistrare cât şi documentele aferente fiecărui număr de înregistrare sunt scrise în format letric, de mână, nu în format electronic.

Executivul a negat existența acelui document și a spus că informațiile oferite presei sunt false și lipsite de orice fundament

Executivul a transmis că informațiile legate de existența acelui document, care ar fi fost trimis în atenția prim-ministrului Florin Cîțu, sunt false și lipsite de fundament.

„La nivelul aparatului de lucru al Guvernului vor continua verificările şi, dacă se va dovedi că atribuirea caracterului oficial al documentului este falsă, cu siguranţă organele competente se vor autosesiza”, au mai transmis oficialii de la Palatul Victoria.

Fostul purtător de cuvânt în Cabinetul Cioloş şi membru în Consiliul Naţional al PLUS, Liviu Iolu, a prezentat, duminică seara, un document de la data de 12 aprilie, de la cabinetul fostului secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan, care prevede constituirea grupului tehnic de lucru în vederea verificării modalităţii de raportare a datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-COV-2.

Document Executiv

Document 1