Documentul care ar putea să arunce în aer „butoiul cu pulbere” din Balcani. Tensiuni uriașe lângă România
- Nicolae Comănescu
- 17 aprilie 2021, 09:57
Un document a stârnit mare vâlvă în Balcani și la Uniunea Europeană, pentru că vorbește despre o reașezare a granițelor în această parte a lumii
O notă diplomatică neoficială, redactată de Uniunea Europeană a stârnit mare îngrijorare în Balcani. Documentul vorbește despre redesenarea granițelor în această zonă a „Bătrânului Continent”, denumită și „butoiul cu pulbere”. Mai exact, este vorba despre o posibilă redesenare a granițelor de-a lungul liniilor etnice din Balcanii de Vest. Documentul a provocat agitație în Bosnia, iar oficialii de la Sarajevo se tem de o schimbare neașteptată a politicii oficialilor Uniunii Europene, conform Reuters.
Premierul Sloveniei neagă existența documentului care ar arunca Balcanii în aer
Documentul în cauză a fost difuzat pentru prima dată de presa din Slovenia și atribuit primului ministru sloven Janez Jansa, care ar fi trimis-o președintelui Consiliului European, Charles Michel. Ca o propunere cu privire la modul de regândire a regiunii, după ce Slovenia a preluat președinția UE în iulie.
Premierul Janez Jansa a negat vehement autenticitatea acelui document, despre care a spus că este un fals grosolan. Și a acuzat mass-media că, prin acest fake news afectează eforturile făcute de Slovenia, care încearcă să ajute integrarea statelor din Balcanii de Vest în blocul Uniunii Europene, mai spune sursa citată.
Pe acest subiect, oficialii de la Uniunea Europeană nu au dorit să facă vreun comentariu. Dar, un diplomat de la Bruxelles a afirmat pentru Reuters că statele membre nu au discutat despre respectivul document.
Cum ar trebui reașezată această zonă a Europei
Jurnaliștii de la agenția citată menționează că ei nu au putut să verifice autenticitatea documentului. Chiar dacă el a circulat pe canale oficiale ale UE și a fost văzut de către diplomați și oficiali de la Bruxelles. În respectivul act se afirmă că principalele obstacole în calea unei integrări mai rapide a UE în statele balcanice sunt problemele naționale nerezolvate ale sârbilor, croaților și albanezilor. Care ar trebui soluționate prin crearea unei Serbii mari, a unei Albanii mari și a unei Croații mari.
Documentul arată că planul este legat de alipirea unei părți a Bosniei de către Serbia, iar o altă parte ar putea să ajungă la Croația. De asemenea, Kosovo ar trebui integrat de Albania. „Dacă există, eu nu am văzut niciodată această propunere”, a spus purtătorul de cuvânt al UE.