Evenimentul Zilei > Social > OMS. Situaţia epidemiologică din Balcani şi Europa Centrală este „deosebit de îngrijorătoare”
OMS. Situaţia epidemiologică din Balcani şi Europa Centrală este „deosebit de îngrijorătoare”

OMS. Situaţia epidemiologică din Balcani şi Europa Centrală este „deosebit de îngrijorătoare”

Situaţia pandemiei de COVID-19 este "deosebit de îngrijorătoare" în Balcani şi Europa Centrală, într-o perioadă în care numărul de cazuri de infectare a crescut la nivel european pentru a treia săptămână consecutivă, au declarat joi reprezentanţi ai direcţiei regionale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)
„Suntem deosebit de îngrijoraţi de situaţia epidemiologică din Balcani, precum şi din multe alte ţări din Europa Centrală”, a declarat Catherine Smallwood, directoarea departamentului de situaţii de urgenţă din cadrul OMS Europe, subliniind că numărul morţilor şi cel al spitalizărilor sunt în prezent „printre cele mai mari din lume”.”Incidenţa cazurilor îşi continuă tendinţa de creştere şi se deplasează spre est. Ne aflăm în a treia săptămână consecutivă de creştere a cazurilor” în această regiune care numără 53 de ţări, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS.

„Numărul persoanelor care mor de COVID-19 în Europa este mai ridicat astăzi decât era în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce reflectă dimensiunea generalizată pe care o are acest virus”, a subliniat el.

În ultimele şapte zile, peste 21.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în ţările din Europa, potrivit OMS.

Pentru acelaşi director regional al ONU, avantajele vaccinării „vor veni”, dar, pentru moment, europenii trebuie să continue să folosească instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru limitarea pandemiei.

„În sine, vaccinarea (…) nu înlocuieşte măsurile sociale şi de sănătate publică”, a prevenit el.

Potrivit reprezentanţilor ţărilor din această regiune, în care a fost inclus şi Israelul, între 1% şi 50% din populaţiile naţionale au fost vaccinate, a subliniat OMS.

Potrivit datelor oficiale grupate de AFP, în Uniunea Europeană, 3,6% din populaţie a primit ambele doze ale unui vaccin anti-COVID-19 şi 8,4% din populaţie a primit cel puţin o doză. AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu)