Evenimentul ZileiPoliticaRăzboiul pe grupul de lucru din Ministerul Sănătății ia amploare. Premier: Nu există, vom face unul

Războiul pe grupul de lucru din Ministerul Sănătății ia amploare. Premier: Nu există, vom face unul

Războiul pe grupul de lucru din Ministerul Sănătății ia amploare. Premier: Nu există, vom face unul
Grupul de lucru de la Ministerul Sănătății, care verifică raportarea deceselor de COVID-19, pare o Fata Morgana. Voiculescu susține că există și a făcut vineri o serie de declarații incendiare, Cîțu insinuează că ar fi vorba doar de un miraj.

Premierul a anunțat că nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice modul în care sunt raportate oficial decesele de Covid-19, așa cum declara ministrul demis Vlad Voiculescu în conferința de presă de vineri. Acest grup de lucru abia acum va fi înfiinţat, a precizat șeful executivului.

Florin Cîțu a fost întrebat, duminică, dacă intenţionează să trimită Corpul de control sau să facă verificări suplimentare la minister, după declaraţiile incendiare ale lui Vlad Voiculescu cu privire la neconcordanţele între cele două platforme în care sunt înregistrate decesele de COVID-19.

„I-am cerut ieri secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Deci, nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura – grup de lucru care să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”, a punctat Florin Cîțu, după ce a participat la şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani.

Cîțu: Barna nu m-a informat. Am verificat stenograma ședinței de guvern

Premierul a mai precizat că încă nu a primit de la vicepremierul Dan Barna vreun material legat de modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi.

„Am verificat stenograma şedinţei de Guvern şi nu este nicio informare în şedinţa de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătăţii a plecat vreun material către Cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la Registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătăţii sau de la vicepremier. Nu există niciun material, este posibil să fie pe drum”, a spus Cîţu.

Vicepremierul Dan Barna a declarat ulterior că, în cursul zilei de joi, a fost informat de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.

Digi 24: Ordinul de înființare a grupului a fost semnat de Andreea Moldovan pe 12 aprilie

Totuși, Digi 24 a relatat, tot duminică, faptul că ordinul de înființare a grupului de lucru a fost semnat pe 12 aprilie de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, demisă de premier odată cu Voiculescu. Postul de televiziune a prezentat documentul respectiv. Din grup urmau să facă parte 5 consilieri ai MS, care și-au dat demisia din instituție simultan cu demiterea lui Voiculescu și a secretarului de stat Moldovan.

Fostul ministru al sănătăţii a afirmat vineri că „există diferenţe fundamentale” între numerele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din spitalele COVID . Întrebat de ce nu a semnalat această situaţie până acum, el a susţinut că a descoperit în urmă cu mai puţin de 10 zile şi că formase un grup de lucru care urma să verifice metodologia de raportare.

Citește și Cîțu a dat din „casă”. De ce i-a demis pe Andreea Moldovan și Vlad Voiculescu


Accesează: