Memoriile Angelei Merkel. Decizia pro-Putin luată la București

Memoriile Angelei Merkel. Decizia pro-Putin luată la Bucureștisursa foto: EVZ

Cartea de memorii a Angelei Merkel, intitulată "Libertate", va fi lansată marțea viitoare, simultan în 30 de țări. Pentru Italia, cartea va fi publicată de editura Rizzoli. De luni de zile, în jurul manuscrisului s-a generat o așteptare enormă: ce va spune fostul cancelar, care a condus Germania timp de 16 ani și, apoi, a dispărut din viața publică? Mulți au încercat să intre în cercul restrâns al celor care au putut citi "Libertate" în avanpremieră.

Totuși, orice acces era reglementat de acorduri stricte de confidențialitate, semnate la nivel internațional, care obligă cititorii să păstreze secretul. "Corriere della Sera" se numără printre ei. Nu numai atât, dar "Corriere" s-a întâlnit și cu Angela Merkel pentru un interviu exclusiv: vorbește despre Rusia, Europa, Italia și liderii ei și, evident, despre multele teme din cartea de memorii "Libertate", care va fi publicat sâmbătă.

Joi dimineață, între timp, când "Die Zeit" - cu aproape o săptămână înainte de publicarea oficială - a încălcat regulile, ieșind înaintea concurenței, în Germania a stârnit o mare frenezie. Și primul conținut a început să circule rapid, scrie corriere.

Despre copilăria ei

Înainte de a trece la extrase, o veste pentru cititorii italieni: Angela Merkel, care va începe în curând un turneu, care o va duce și în Statele Unite (unde pe 2 decembrie va vorbi despre amintirile ei cu Barack Obama), va ajunge și în Italia. Fostul cancelar german va fi la Milano, pe 11 decembrie, și va prezenta cartea la Institutul de Studii Politice Internaționale (ISPI), împreună cu Walter Veltroni.

 

Angela Merkel

Angela Merkel. Sursa foto: Arhiva EVZ

Merkel, vorbind despre copilăria sa în RDG, descrie viața sub o dictatură ca "și cum ai trăi mereu pe muchie de cuțit". "Chiar dacă o zi începea fără griji, totul se putea schimba în câteva secunde, dacă limitele politice erau depășite, punându-ne viețile în pericol".

Trump, potrivit lui Merkel, a fost în multe privințe opusul ei: "Eram pe două niveluri diferite. Trump era emotiv, eu eram pragmatică. O soluție la problemele ridicate nu părea a fi obiectivul lui". Și adaugă: "Președintele rus părea să-l fascineze foarte mult. În anii succesivi, am avut impresia că liderii cu tendințe autocratice și dictatoriale au exercitat asupra lui o anumită fascinație".

Cum își justifică decizia pro-Putin luată la București

"Politico" scoate în evidență și opinia Angelei Merkel asupra logicii lui Trump: care este cea a "dezvoltatorului imobiliar", conform căruia doar unul câștigă, prevalând pe celălalt, și nu există situații în care avantajele să poată fi împărțite.

Merkel abordează și problema Ucrainei și explică de ce, la summitul NATO de la București din 2008, împreună cu președintele francez Nicolas Sarkozy, s-a opus intrării țării în NATO: "Consideram că este iluzoriu să cred că statutul de candidat la aderare ar fi protejat Ucraina (și Georgia) de agresiunea lui Putin".

Un schimb de replici cu președintele rus a fost semnificativ: acesta i-a spus: "Nu vei rămâne cancelar pentru totdeauna și atunci ele (Ucraina și Georgia) vor deveni membre NATO. Și eu vreau să împiedic acest lucru". Răspunsul lui Merkel, relatat în carte, este tăios: "Și eu am gândit: nici tu nu vei fi președinte pentru totdeauna". (Traducerea- Rador)