Evenimentul ZileiInternationalIncident în Marea Roșie. Navă încărcată cu bombe detonată de marina saudită

Incident în Marea Roșie. Navă încărcată cu bombe detonată de marina saudită

Incident în Marea Roșie. Navă încărcată cu bombe detonată de marina saudită
Autoritățile militare din Arabia Saudită au detonat o navă încărcată cu explozibili pe care au interceptat-o în Marea Roșie, în largul coastelor.

Forțele militare din Arabia Saudită au distrus o ambarcațiune încărcată cu expozibili. Potrivit Ministerului Apărării saudit, ambarcațiunea a fost interceptată în largul portului Yanbu, la o distanță de 870 de kilometri vest de Riad, pe coasta Mării Roșii.

„Un vas fără prezenţă umană la bord, încărcat cu bombe, a fost interceptat şi distrus în această dimineaţă”, menţionează ministerul Apărării, într-un comunicat, publicat de agenţia oficială SPA.

Astfel, conform comunicării oficiale, forţele militare au distrus nava după ce au interceptat-o în cursul dimineții de marți. Portul Yanbu este situate la aproximativ 1.000 km nord de frontiera cu Yemenul.

„Unităţile navale au putut detecta şi urmări ambarcaţiunea încărcată cu bombe în apele Mării Roşii, în largul coastelor Yanbu”, se mai arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Autoritățile din Riad au anunțat că vor deschide o anchetă cu privire la această acțiune, pe care nu a revendicat-o nimeni, dar pe care o consideră drept o tentativă de atac. Societatea de securitate maritimă Dryad Global a indicat pe Twitter că a primit informaţii potrivit cărora o navă a fost „atacată” în largul Yanbu. Dar a precizat apoi că nava „nu a fost implicată în incident” şi că ea continuă să ancheteze.

Incidentul a avut loc în contextul luptelor din Yemen

Incidentul din Marea Roșie intervine în contextul luptelor care se duc în Yemen. Confruntările armate s-au intensificat între forţele guvernamentale susţinute de Arabia Saudită şi rebelii houthi, aliaţi ai Iranului. În prezent, insurgenţii desfăşoară o ofensivă sângeroasă care are drept scop de a ocupa regiunea Marib. Acesta este ultimul bastion al guvernului yemenit, situate în nordul ţării.

Adversari ai coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită care intervine în războiul din Yemen începând din anul 2015, houthi şi-au intensificat în ultimul timp loviturile cu drone şi cu rachete împotriva ţintelor saudite. Atacurile vizează în special instalaţii petroliere. De altfel, rebelii au utilizat şi în trecut ambarcaţiuni capcană împotriva regatului saudit.

Săptămâna trecută, Grecia a declarat că urmează să transfere o baterie de rachete antirachetă Patriot în Arabia Saudită pentru a proteja infrastructurile energetice.


Accesează: