Mall-urile au prins foarte bine la români, iar închiderea lor în timpul perioadei de urgență a fost o lovitură pentru mulți conaționali.

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu recomandă autorităţilor să restricţioneze accesul populaţiei în mall-uri, unde să se poată cumpăra doar produsele alimentare.  De asemenea, medicii cer o supraveghere mai strictă a măsurilor de protecție sanitară și închiderea târgurilor, pentru a reduce numărul de cazuri, au declarat luni, directorii unităţii sanitare, Florin Grosu şi Liliana Coldea.

„Să stea acasă!”

„Să stea acasă!”, este recomandarea directorului medical al SCJU Sibiu, Florin Grosu, pentru sibienii cu un risc mai ridicat să se infecteze cu noul coronavirus. Medicul spune că ar fi o măsură utilă închiderea târgurilor din municipiul Sibiu, iar restricțiile trebuie să fie respectate.

Contactat de Agerpres, directorul Sălii Transilvania, Adrian Bibu, a confirmat că această sală a găzduit un târg de îmbrăcăminte şi încălţăminte în perioada 7-11 octombrie, şi un târg asemănător este programat să aibă loc de miercuri, cu precizarea că organizatorii susţin că se respectă toate măsurile cerute de lege pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Şi directorul general al SCJU Sibiu, medicul Liliana Coldea, recomandă reducerea activităţii acolo unde este aglomeraţie, cum este în mall-ul din municipiul Sibiu şi cel din comuna învecinată, Şelimbăr, unde să funcţioneze doar magazinele care comercializează produse de strictă necesitate, cum ar fi cele alimentare.

„Nu suntem consultați”

Întrebaţi dacă sunt consultaţi medicii infecţionişti, urgentiştii, cei din ATI sau conducerea spitalului în care sunt trataţi cei mai mulţi pacienţi COVID-19 în Sibiu, de către cei care aprobă desfăşurarea activităţilor publice, atât medicul Florin Grosu, cât şi medicul Liliana Coldea au spus că nu sunt întrebaţi, propunerile se fac doar de către cei de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

„Noi nu suntem consultaţi, DSP-ul vine cu propunerile”, a explicat directorul SCJU Sibiu, Liliana Coldea. Aceasta face un apel la populaţie să se protejeze de infecţia cu COVID-19 şi dacă o persoană a răcit, să sune prima dată medicul de familie. În cazul celor care s-au vindecat de COVID-19 şi pot dona plasmă, îi roagă să facă acel lucru.

„Chiar dacă s-a dat o ordonanţă de urgenţă în care pacientul care are simptome să stea acasă şi să contacteze medicul de familie, sunt convinsă că nu se va întâmpla lucrul acesta. Sunt convinsă că toţi vor veni direct la spital şi nici măcar nu vor suna medicul de familie şi noi nu îi putem trimite acasă. (…)

Medicul de familie poate să solicite Salvarea şi să fie testat omul acasă şi să aştepte rezultatul testului COVID”, a mai spus medicul Liliana Coldea.

Sursa: Știrile Pro TV