Summitul UE de la Bruxelles. Discuții aprinse pe lipsa de consens privind încetarea focului în Fâşia Gaza

Summitul UE de la Bruxelles. Discuții aprinse pe lipsa de consens privind încetarea focului în Fâşia Gaza Sursa foto: Arhiva EVZ

Problema încetării focului în Fâşia Gaza a provocat discuţii contradictorii printre liderii europeni, întruniţi joi la Bruxelles.

Încetarea focului în Fâşia Gaza. Şefii de stat şi de guvern din ţările UE au arătat joi înaintea summitului european care se desfăşoară la Bruxelles că nu există consens în rândul lor pentru a sprijini o propunere de a cere încetarea focului în Fâşia Gaza, transmite agenţia EFE.

Iniţiativa privind încetarea focului

Iniţiativa includerii acestui vot simbolic pe agenda summitului a venit din partea Spaniei. Premierul Pedro Sanchez a amintit că „o largă majoritate a ţărilor europene" au sprijinit o rezoluţie similară. Votată în cadrul Adunării Generale a ONU.

În schimb, premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a declarat încă de la sosirea la summit că va respinge iniţiativa Spaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Încetarea focului în Gaza

Sursa foto: Dreamstime.com

Rezoluţia ONU

Respectiva rezoluţie din Adunarea Generală a ONU a fost votată de 17 din cele 27 de state ale UE. Austria şi Republica Cehă au votat împotrivă. Iar alte opt state ale blocului comunitar, printre care Germania, Italia şi Olanda, s-au abţinut.

Potrivit premierului spaniol, ţările UE care au sprijinit rezoluţia ONU au votat pentru „încetarea bombardamentelor israeliene în Fâşia Gaza şi pentru a da o şansă diplomaţiei şi soluţiei a două state".

Omologul său irlandez, Leo Varadkar, a criticat sever lipsa consensului liderilor europeni pentru a cere încetarea focului în Fâşia Gaza.

„UE şi-a pierdut credibilitatea pe scena internaţională. Întrucât unii actori au observat că există standarde duble în rândul statelor UE cu privire la modul în care tratează războaiele”, a remarcat premierul irlandez.

Aliatul vital al Israelului cere încetarea focului în Gaza

Potrivit surselor publicației, poziția autorităților americane a fost transmisă de secretarul de stat american Anthony Blinken, în timpul unei vizite în Israel.

Public, autoritățile ambelor țări neagă că administrația americană a stabilit termene limită pentru israelieni. În plus, guvernul american cere Israelului să facă mai mult pentru a „ușura suferința civililor palestinieni”.

Potrivit revistei, Forțele de Apărare Israeliene vor continua probabil campania militară. Deși la o intensitate mai mică, în timp ce se bazează pe forțele terestre. Într-un astfel de scenariu, admite The Economist, mișcarea palestiniană Hamas va continua să controleze o parte din Gaza.