SUA face presiuni: Israelul mai are la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a distruge Hamas

SUA face presiuni: Israelul mai are la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a distruge Hamas Sursa foto: Colaj EVZ

Se pare din ce în ce mai mult că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a termina treaba înainte ca America, aliatul vital al Israelului, să își retragă sprijinul pentru ofensivă.

Israelul, presat să termine războiul în Gaza. Autoritățile americane au transmis Israelului că trebuie să pună capăt operațiunii militare din Fâșia Gaza până sfârșitul acestui an, scrie The Economist.

Israelul, în fața termenului impus de SUA

Potrivit surselor publicației, poziția autorităților americane a fost transmisă de secretarul de stat american Anthony Blinken, în timpul unei vizite recente în Israel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Public, autoritățile ambelor țări neagă că administrația americană a stabilit termene limită pentru israelieni. În plus, guvernul american cere Israelului să facă mai mult pentru a „ușura suferința civililor palestinieni", în special în sudul Fâșiei Gaza.

Ce va face armata israeliană

Potrivit revistei, Forțele de Apărare Israeliene vor continua probabil campania militară. Deși la o intensitate mai mică, în timp ce se bazează pe forțele terestre. Într-un astfel de scenariu, admite The Economist, mișcarea palestiniană Hamas va continua să controleze o parte din Gaza.

Israelul îi îndeamnă pe teroriștii Hamas din Gaza să se predea înainte să fie uciși pentru liderul organizației, Yahya Sinwar.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că zeci de teroriști Hamas s-au predat forțelor armate israeliene în ultimele zile. În opinia sa, acest lucru demonstrează că organizația teroristă a eșuat în lupta sa împotriva statului Israel.

Oficialul israeliană a precizat că războiul va mai dura o perioadă, însă finalul poate fi anticipat de pe acum. Netanyahu susține că este finalul organizației Hamas și că membrii săi ar face bine să se predea.

Israelul

Sursă foto: arhiva EVZ

Israelul a respins apelurile internaţionale privind încetarea focului

Informația apare în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins duminică apelurile internaţionale de a pune capăt războiului din Gaza. Calificându-le ca fiind incompatibile cu sprijinirea obiectivului de război de a elimina Hamas.

ONU încearcă să încheie războiul din Gaza la două luni de la declanșarea acestuia în zilele 7-9 octombrie 2023.

Războiul a fost declanșat în urma atacului coordonat de Hamas împotriva Israelului și capturării cetățenilor israelieni și străini.

1,200 de israelieni și 1,000 de militanți Hamas au fost uciși în cele două zile de lupte din districtul sudic al Israelului.

Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota mâine, marți, 12 decembrie, un proiect de rezoluție. Se va  cere o încetare imediată a focului în conflictul dintre Israel și militanții palestinieni Hamas din Fâșia Gaza, transmite Reuters.

SUA au respins cererea Consiliului de Securitate al ONU pentru încetarea imediată a ostilităților, mai ales după ce Joe Biden a declarat de mai multe ori că este solidar cu guvernul condus de Benjamin Netanyahu în combaterea terorismului.