Evenimentul Zilei > International > Încă un val de arestări la protestele de duminică. Lukașenko nu se dă dus de la putere
Încă un val de arestări la protestele de duminică. Lukașenko nu se dă dus de la putere

Încă un val de arestări la protestele de duminică. Lukașenko nu se dă dus de la putere

O nouă seară, noi proteste împotriva dictatorului Aleksandr Lukașenko, noi arestări în masă făcute printre manifestanți.

Cel puțin 100 de persoane au fost arestate, duminică, în Belarus în timpul manifestaţiilor opoziţiei împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunțat grupul belarus pentru drepturile omului Viasna (Primăvara), citat de AFP, preluată de Agerpres.

Organizaţia nonguvernamentală a identificat cel puţin 100 de reţineri, unele brutale, la Minsk, capitala belarusă, unde zeci de mii de oameni au luat parte la un nou marş paşnic duminică. Cel puţin alte 47 de persoane au fost reţinute în contextul manifestaţiilor desfăşurate în provincie, mai ales la Gomel, Brest şi Hrodna.

La Minsk au avut loc arestări în masă în cursul protestelor de duminică, la care oamenii au cerut demisia preşedintelui reales Aleksandr Lukaşenko, a relatat şi dpa. Peste 50.000 de oameni au participat la manifestaţia de duminică, conform dpa, care aminteşte că a fost vorba de cea de a şasea duminică la rând cu astfel de proteste.

Potrivit Reuters, la protestele de la Minsk au luat parte cel puţin 100.000 de persoane. Agenţia rusă de presă TASS, care a citat poliţia belarusă, a relatat că au fost arestate cel puţin 10 persoane, a menţionat Reuters, precizând că guvernul prezintă de regulă a doua zi cifrele finale.

Noul val de arestări vine în pofida unui atac cibernetic prin care un grup de hackeri s-a răzbunat pe autoritățile din Belarus, divulgând datele a peste o mie de polițiști. „Pe măsură ce arestările continuă, vom continua să publicăm date la scară largă”, se arată într-un mesaj distribuit de canalul de opoziție Nexta Live pe aplicaţia Telegram, scrie Reuters. Executivul de la Minsk a precizat că responsabilii vor și găsiți în scurt timp și vor suporta pedepse grave.

„Forţele, mijloacele şi tehnologiile care sunt la dispoziția organismelor interne fac posibilă identificarea şi condamnarea marii majorităţi a celor vinovaţi de divulgarea datelor personale pe internet”, a transmis Olga Chemodanova, purtătoare de cuvânt al Ministerului de Interne.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: