Evenimentul Zilei > Social > Momentul în care o rachetă Space X a explodat după aterizare. VIDEO
Momentul în care o rachetă Space X a explodat după aterizare. VIDEO

Momentul în care o rachetă Space X a explodat după aterizare. VIDEO

Încă un eșec pentru Elon Musk și programul Space X care își propune să trimită, într-o bună zi, rachete care să cucerească planeta Marte.

Încă un eșec pentru Elon Musk și programul Space X, pe care îl derulează. Un prototip al viitoarei rachete Starship a explodat la sol, după ce a aterizat în Texas. Explozia a avut loc la câteva minute după ce s-au încheiat procedurile de aterizare, conform AFP.

Inițial, Space X a comentat că aterizarea este lină, chiar dacă flăcările erau vizibile la baza rachetei.

„O aterizare minunată, lină”, a comentat SpaceX în clipul care transmite zborul de test.

Flăcările de la baza rachetei au fost stinse de echipele aflate la faţa locului. Câteva minute mai târziu, o explozie uriaşă a aruncat racheta în aer. Aceasta s-a spulberat în momentul în care a atins solul.

Reprezentanții Space X nu au oferit nici o explicație pe moment.

 

Space X va întreprinde călătorii spre Marte

Racheta Starship urmează să fie folosită de compania SpaceX, fondată de miliardarul Elon Musk, pentru face călătorii spre Marte.

Prototipul, numit SN10, de la „Serial Number 10”, a decolat înainte de ora 23:20 GMT de la Boca Chica,Texas. Acesta a fost al treilea test suborbital.

Racheta s-a ridicat în aer, propulsată de trei motoare, care s-au oprit unul după altul. Vehiculul a efectuat o serie de manevre orizontale. Nava a ajuns la 10 kilometri altitudine, înainte de a începe coborârea.

Racheta a revenit apoi în poziţie verticală, reuşind să aterizeze, aparent fără incidente, în locaţia dorită.

Încă un eșec pentru Elon Musk

Alte două prototipuri (SN8 şi SN9) s-au prăbuşit la aterizare, în decembrie, apoi la începutul lunii februarie. Testele Space X au loc într-o zonă pustie, la Boca Chica, în comitatul Cameron, în sudul Texasului, lângă frontiera cu Mexicul. Zona este nelocuită, astfel că un accident sau o explozie nu va provoca pagube sau victime.

Elon Musk intenţionează să lanseze mai multe rachete pentru a cuceri Marte. Dacă va deveni operaţională, racheta ar putea fi utilă pentru călătorii pe distanțe mai apropiate, în special spre Lună.