Evenimentul Zilei > Social > Musk și Space X împing Europa să dea bice lansărilor spațiale
Musk și Space X împing Europa să dea bice lansărilor spațiale

Musk și Space X împing Europa să dea bice lansărilor spațiale

Musk și Space X împing Europa să dea bice lansărilor spațiale. Factorii de decizie europeni vor să oprească SpaceX în a mai domina piața lansărilor spațiale.

Musk și Space X împing Europa să dea bice lansărilor spațiale. În același timp, Europa e conștientă că are nevoie de un impuls pentru a ține pasul cu cursa spațială, relatează Politico.

Comisia Europeană vrea să adune guvernele din spatele Arianespace în fața concurenței unor „parveniți” precum SpaceX, a lui Elon Musk, care a îmbunătățit industria spațială prin reducerea costurilor lansării sateliților. Și a progresului în dezvoltarea rachetelor reutilizabile.

Europa se află într-un moment dificil, după ce, acum șapte ani, a încercat să dezvolte ea însăși astfel de lansări spațiale cu noua sa rachetă Ariane 6. Acum, UE se străduiește să își recapete poziția, presând guvernele europene să rămână cu Arianespace, ca parte a unei noi alianțe între industrie și guverne.

Standardele pentru lansări sunt redefinite în afara Europei

„Având în vedere piața globală și poziționarea ofensatoare a concurenților, nu este momentul să ne declarăm satisfăcuți”, a declarat comisarul pentru piața internă Thierry Breton. „Standardele pentru lansări sunt în prezent redefinite în afara Europei.”

Breton spune că Ariane 5, racheta lansată din Guyana Franceză, a fost lider de piață ani de zile. Dar apariția rachetelor parțial reutilizabile schimbă jocul pe piața în plină expansiune a sateliților comerciali.

În ultimii cinci ani, Arianespace, care conduce seria Ariane împreună cu racheta Soyuz dezvoltată în Rusia și cu Vega, a adunat o participație de 40% pe piața de lansare comercială de 7,5 miliarde de dolari.

Musk și Space X pun Europa în dificultate

Ariane 6 este o rachetă modernă care trebuia să zboare pentru prima dată anul trecut, dar va fi lansată în 2022 din cauza pandemiei. Dar ea nu este reutilizabilă și aast o dezavantajează și la costuri: 177 milioane de dolari, față de 62 de milioane de dolari pe lansare pentru Falcon 9 al celor de la SpaceX.

„Rachetele din gama Ariene pot fi lansate cu încredere”, a declarat pentru POLITICO Stéphane Israël, președintele Arianespace. „Strategia noastră este de a face Ariane 6 un succes, de a-l livra cât mai repede posibil”.

Alianța europeană pentru programul spațial este similară cu inițiativele UE legate de cloud computing. Acesta își propune ca industria, guvernele naționale și Agenția Spațială Europeană (ESA) să folosească Ariane pentru a pune sateliții guvernamentali pe orbită.

SUA, mult în fața UE

Politico amintește că, anul trecut, Departamentul Apărării din SUA a acordat United Launch Alliance și SpaceX contracte în valoare de sute de milioane de dolari pentru a efectua lansări.

Asta înseamnă că guvernul american sprijină companiile spațiale cu mari acorduri instituționale, consideră Israel. De aceea, adaugă el, Europa trebuie să se asigure că nu rămâne în urmă în dezvoltarea tehnologiei rachete.

„Lansările sunt o chestiune strategică, iar noi trebuie să fim în frunte, chiar dacă presiunea este mare”, spune Josef Aschbacher, care va deveni director general la ESA. „Trebuie să ne recâștigăm partea. Nu avem soluția magică, dar suntem angajați în asta”, afirmă oficialul ESA.