Evenimentul Zilei > Economie > Elon Musk a rescris istoria încă o dată. Da, tot cu Tesla. Jeff Bezos e primul afectat
Elon Musk a rescris istoria încă o dată. Da, tot cu Tesla. Jeff Bezos e primul afectat

Elon Musk a rescris istoria încă o dată. Da, tot cu Tesla. Jeff Bezos e primul afectat

Joi, 7 ianuarie 2021, fondatorul Tesla, Elon Musk, a devenit cel mai bogat om din lume după ce acţiunile companiei au atins o valoare-record şi au crescut cu 6%, fapt care l-a ajutat să-l detroneze din topul celor mai puternici miliardari ai planetei pe Jeff Bezos, şeful Amazon.

Jeff Bezos are o avere de 189 miliarde de dolari, în timp ce Tesla valorează peste 750 miliarde dolari. Acțiunile Tesla au crescut cu peste 6% astăzi, continuând cursa istorică a companiei pe piața bursieră.

Practic, o acţiune Tesla valorează 800 dolari. 2020 a fost un an excelent pentru compania fondată de Elon Musk, iar 2021 începe în forţă. Noua creștere de joi adaugă zeci de miliarde la evaluarea companiei.

Elon Musk este cel mai bogat din lume

Elon Musk a devenit cel mai bogat om din lume.

Creșterea prețului acțiunilor de la Tesla duce averea lui Elon Musk la peste 190 miliarde dolari. Cel care este CEO la Tesla a devenit cel mai bogat om din lume.

Musk deține aproximativ 20% dintre acțiunile Tesla, ceea ce înseamnă pentru el 150 de miliarde de dolari. Acționarii Tesla au aprobat un plan foarte ambițios de compensare a acțiunilor CEO în 2018.

Planul este legat de o creștere semnificativă a veniturilor şi de un EBITDA ajustat. Este vizată și o creștere masivă a evaluării pieței Tesla.

EBITDA este profitul înainte de a scădea amortizarea, dobânzile și cheltuielile cu impozitul pe profit. EBITDA este prescurtarea din engleză a sintagmei „Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization”.

Ce-l aşteaptă pe Elon Musk în continuare?

Fiecare creștere de 50 de miliarde de dolari a capitalizării de piață a Tesla mai înseamnă ceva. Elon Musk ar urma să primească 1,69 milioane de acțiuni la un preț stabilit.

Dar asta a fost înainte de divizarea acțiunilor Tesla. Asta înseamnă că tranșele ar trebui să fie acum peste 8 milioane de acțiuni.

La 800 de dolari pe acțiune, fiecare tranșă ar putea avea o valoare de peste 6 miliarde de dolari. Asta i-ar securiza lui Musk statutul de cel mai bogat om din lume.

Jeff Bezos, şeful Amazon

Mai mult, acțiunea lui Musk în Tesla este singura parte clară a valorii sale nete, deoarece este singura companie publică în care este un investitor major.

El deține, de asemenea, participaţii majore în SpaceX, The Boring Company și Neuralink, toate companii private. Asta înseamnă că evaluările lor sunt mai puțin clare.

SpaceX este cea mai mare companie dintre cele 3 și se estimează că valorează aproape 100 de miliarde de dolari. Musk deține până la 45% din companie.

sursa: electrek.co