Elon Musk vrea să pună mâna pe Marte. Este gata să debarce un echipaj pe Planeta Roşie

Elon Musk vrea să pună mâna pe Marte. Este gata să debarce un echipaj pe Planeta RoşieSursa: Arhiva EVZ

Cucerirea Planetei Roşii nu e uşoară şi nici o acţiune la îndemâna tuturor. Elon Musk ar putea însă să se transforme într-un Cristofor Columb al erei moderne cucerind planeta Marte.

Elon Musk are un vis, mai bine zis o certitudine: Vizionarul întreprinzător sud-african, administratorul delegat al societăţii automobilistice Tesla şi a celei aerospaţiale SpaceX, consideră că Marte va fi colonizată de fiinţe umane în viitorul apropiat şi că economia sa se va baza pe criptovalute.

Musk, ale cărui cuvinte au fost reluate de bitcoin.com, s-a arătat foarte convins că SpaceX va reuşi să debarce un echipaj pe Planeta Roşie „în decurs de 6 ani” şi că această scadenţă temporală ar putea fi antcipată în 2024 „în cazul că vom fi norocoşi”.

Musk vrea să construiască un oraş de 1 milion de locuitori

Explorarea spaţială este un vechi proiect al lui Musk, dar în acest caz întreprinzătorul a mers mai departe. Dialogând cu cerectătorul Lex Friedman pe Twitter a făcut cunoscut cum, după părerea sa, economia marţiană se va baza pe o criptovalută numită „marscoin”. Nu e clar dacă Musk a făcut referire la marscoinul lansat în 2014 sau la un viitor proiect care va avea acelaşi nume.

Lui Musk îi place să gândească grandios şi chiar şi în trecutul recent unele din declaraţiie sale au contribuit la dezlănţuirea entuziasmului susţinătorilor săi cei mai înverşunaţi. Întreprinzătorul a dezvăluit că vrea să construiască un oraş de 1 milion de locuitori şi pentru a reuşi asta intenţionează să construiască 100 de nave spaţiale în următorii 10 ani.

Obiectivul final e acela de a lansa trei pe zi în spaţiu şi să facă în acest fel călătoria interplanetară accesibilă tuturor. Recent, Musk declarase că fiinţele umane ar fi trebuit să dea prioritate colonizării planetei Marte pentru a încerca să salveze ce mai e de salvat în cazul când va izbucni cel de al Treilea Război Mondial.

Musk, NASA, China, Rusia, cu ochii pe Spaţiu

Naşterea unei noi societăţi pe Marte va necesita oricum timp dar odată dezvoltat proiectul nu e exclus ca însuşi Musk să poată ocupa un rol predominant, eventual din punct de vedere politic în ceea ce seamănă din ce în ce mai mult cu o utopie ştiinţifico-fantastică.

Explorarea planetei Marte, din punct de vedere strict ştiinţific, este şi un obiectiv al NASA, agenţia aerospaţială civilă a Statelor Unite. Mars Exploration Program ţineşte să obţină cât mai multe informaţii posibile de le formarea şi evoluţia planetei până la posibilitatea ca Marte, în trecut, să fi găzduit viaţă şi până la explorarea din partea oamenilor a similitudinilor şi diferenţelor faţă de Pământ.

Trimiterea unui echipaj de astronauţi pe Planeta Roşie este oricum departe de a se materializa având în vedere diferitele dificultăţi, începând cu mărirea puterii sistemelor de propulsie necesare pentru a face călătoria intrespaţială de 140.000 de mile cât mai scurtă posibil.

NASA va trebui să reuşească să perfecţioneze şi să facă operativi roverii spaţiali care vor avea şi funcţia de a găzdui astronauţii, va trebui apoi să le garanteze un aflux constant de energie electrică şi să dezvolte un sistem de comunicare cu Terra. Marte este destinată să atragă interesul şi al altor puteri, printre care Rusia şi China şi nu e exclus ca în viitorul apropiat să asistăm la o nouă cursă pentru spaţiu, aşa cum s-a petrecut între anii '50 şi '70 ai secolului XX, scrie Il Giornale.

Ne puteți urmări și pe Google News