Lansarea capsulei Crew Dragon a companiei Space X, care urmează să transporte pentru prima dată astronauți către Stația Spațială Internațională, este prevăzută „între jumătatea și sfârșitul lunii mai”, a declarat NASA, anunțând astfel o dată pentru primul zbor locuit lansat de Statele Unite către ISS, după 2011.

Racheta companiei Space X (aparținând miliardarului Elon Musk) Falcon 9 va lansa capsula Crew Dragon, cu astronauții NASA  Bob Behnken și Doug Hurley la bord, din Florida, a informat agenția spațială americană.

În luna martie anul trecut, capsula a reușit un dus-întors către ISS, la care s-a ancorat, la o distanță de peste 400 km de Pământ, având la bord un manechin. Capsula a petrecut șase zile în spațiu înainte de a reveni și a ameriza în Atlantic.

După ce programul navetelor spațiale americane a fost oprit, în 2011, după 30 de ani de serviciu, numai Rusia asigură „naveta” către ISS, scrie AFP.

SpaceX a făcut călătoria la Stația Spațială Internațională de cincisprezece ori, din 2012, dar numai pentru a alimenta stația.

Pentru a reduce costurile, NASA a încredințat pentru prima dată companiilor private aceste misiuni: agenția spațială americană nu mai dispune de rachete sau nave spațiale, plătind aceste servicii la un preț fix.

Gigantul aeronautic Boeing și-a dezvoltat și el propria capsulă, Starliner.