Eșec uriaș pentru China. Firma ISpace a eșuat în primul proiect de anvergură.

Racheta cu patru trepte Hyperbola-1 nu a reuşit să transporte pe orbită satelitul Fangzhou-2 (Ark-2). Conform presei chineze, tentativa de lansare a avut loc la ora locală 16:15 (08:15 GMT). Acțiunea a avut loc la Centrul Jiuquan pentru lansarea sateliţilor. Acesta este situat în deşertul Gobi, din nordul Chinei.

“Racheta a avut o traiectorie anormală şi misiunea de lansare a eşuat. Motivele exacte sunt în continuare analizate şi investigate”, a anunţat agenţia chineză Xinhua, citată de Space.com.

Fotografii ale lansării, distribuite pe reţelele de socializare, dezvăluie faptul că racheta a avut probleme de funcţionare, conform unui raport publicat pe site-ul NASASpaceflight.com.

“Imaginile disponibile de la lansare arată că vehiculul avea probleme la scurt timp după desprinderea de la sol. În preajma momentului de MaxQ (maximă presiune a aerului asupra rachetei în zbor), a fost observat fum degajându-se dinspre partea din faţă a rachetei, care s-a dezintegrat în aer, câteva secunde mai târziu, fragmente din rachetă fiind împrăştiate pe o arie mare în jurul centrului de lansare”, mai notează NASASpaceflight.com.

Eșec uriaș pentru China. Firma ISpace a eșuat în primul proiect de anvergură

Compania chineză iSpace, cunoscută şi drept Beijing Interstellar Glory Space Technology Ltd. (o companie fără nicio legătură cu start-up-ul spaţial nipon ispace), a devenit prima companie chineză privată care a atins o orbită circumterestră, în data 25 iulie 2019. Prima lansare a fost făcută tot cu o rachetă Hyperbola-1, care a transportat pe orbită un satelit radio.

Eșec uriaș pentru China. Firma ISpace a eșuat în primul proiect de anvergură. “Imaginile cu prima şi cu cea de-a doua rachetă Hyperbola-1 sugerează modificări semnificative de design între cele două vehicule”, notează şi SpaceNews într-un raport de presă. Trei dintre treptele rachetei portante conţin combustibil solid, iar cea de-a patra treaptă combustibil lichid.