Încă o zi liberă pentru bugetari. Ce minivacanță vor avea românii în 2022

Încă o zi liberă pentru bugetari. Ce minivacanță vor avea românii în 2022 Minivacanța.Sursa foto: Pixabay

Bugetarii vor avea parte de încă un privilegiu, dacă mai era nevoie. Guvernul va decide, miercuri, 19 decembrie, dacă ziua de 2 decembrie 2022 va fi declarată zi liberă deoarece aceasta se află între Sfântul Andrei şi Ziua Națională.

Deoarece pe data de 30 noiembrie, este Sfântul Andrei, iar joi pică 1 decembrie, Ziua Națională, Guvernul vrea să acorde liber și pentru vineri, 2 decembrie, înainte de weekend, astfel că românii ar urma să aibă o minivacanță de 5 zile.

Ce spune proiectul care va fi dezbătut miercuri: „Ziua de 2 decembrie 2022 fiind stabilită ca zi liberă, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător.

În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre de Guvern.

Bugetarii vor avea 15 zile libere legale în 2022, din care 9 zile libere vor fi în timpul săptămânii

Conform legislaţiei în domeniul muncii, persoanele care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale. Românii vor avea, în acest an, 15 zile libere zile libere legale, conform Codului Muncii, dar nouă vor fi în timpul săptămânii, faţă de şapte în 2021 şi 11 în 2020.

Care sunt zilele libere legale în 2022

-1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) - sâmbătă şi duminică;

-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - luni;

-22 aprilie (Vinerea Mare):

-24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) - duminică şi luni;

-1 mai (Ziua Muncii) - duminică;

-1 iunie (Ziua Copilului) - miercuri:

-12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) - duminică şi luni;

-15 august (Adormirea Maicii Domnului) - luni;

-30 noiembrie (Sfântul Andrei) - miercuri;

-1 decembrie (Ziua Naţională a României) - joi;

-25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) - duminică şi luni.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate, prevede Codul Muncii, scrie Agerpres.