Evenimentul ZileiSocialPelerinajul de Sfântul Andrei va avea loc. Iohannis și Orban, invitați la grota care poartă numele Ocrotitorului României

Pelerinajul de Sfântul Andrei va avea loc. Iohannis și Orban, invitați la grota care poartă numele Ocrotitorului României

Pelerinajul de Sfântul Andrei va avea loc. Iohannis și Orban, invitați la grota care poartă numele Ocrotitorului României
Deși Tribunalul Constanța a respins cererea lui IPS Teodosie de a organiza pelerinajul la prima biserică creștină de pe teritoriul României, pelerinajul va avea loc.

IPS Teodosie i-a invitat pe președintele României Klaus Iohannis și pe premierul Ludovic Orban la pelerinajul de Sfântul Andrei, la grota care poartă numele sfântului, loc considerat ca prima biserică de pe teritoriul României, pentru a vedea că tptul se desfășoară după regulile impuse de autoritățile sanitare.

„Luni, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, invită autoritățile de Stat centrale și locale (Președinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc.) să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei” – a anunţat Arhiepiscopia Tomisului.

Cei de la Arhiepiscopia Tomisului au anunțat și programul liturgic din data de 30 noiembrie 2020.

Justiția a respins cererea lui IPS Teodosie

Înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Române a atacat decizia autorităților județene de a nu permite pelerinajul la grota Sfântului Andrei, decât localnicilor, la Tribunaluil Constanța, dar a pierdut.

Instanța s-a pronunțat cu privire la cererea prin care Arhiepiscopia, prin IPS Teodosie, a solicitat anularea parțială a Hotărârii 72/10.11.20 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Constanța. Judecătorii au respins cererea și, pe cale de consecință, pelerinajul religios de Sf. Andrei nu va avea loc.

Avocata Arhiepiscopiei Tomisului, Diana Șoșoacă a comentat hotărârea instanței, declarând că judecătorii „nu au avut curaj”. De asemenea, avocata a precizat că pe 30 noiembrie, credincioșii vor fi prezenți la pelerinajul de la peșterea Sf. Andrei, din localitatea Ioan Corvin

„Justiția nu a avut curaj. Pentru că e recunoscut, inclusiv la nivel internațional, că e dreptul credincioșilor. Nu este pierdută acțiunea. Pe 30 noiembrie noi vom fi la Sf Andrei. Nimeni nu ne poate interzice să ne manifestăm religia și credința. Îmi pare rău că doamna judecătoare nu a avut mai mult curaj. Dar aștept motivarea, să văd cum se trece peste constituție. Mai am doi ași în mânecă. Important că am luat atitudine. Nu ne lăsăm. Este o luptă împotriva unui sistem, pe care noi o vom duce mai departe”, a spus avocata Diana Șoșoacă.


Accesează: