Evenimentul Zilei > Social > Exclusiv. Surpriza de Sf. Andrei pregătită de ÎPS Teodosie credincioșilor. Foto
Exclusiv. Surpriza de Sf. Andrei pregătită de ÎPS Teodosie credincioșilor. Foto

Exclusiv. Surpriza de Sf. Andrei pregătită de ÎPS Teodosie credincioșilor. Foto

Deși pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respins de magistrați și Poliția și Jandameria anunță represalii la adresa participanților, ÎPS Teodosie, Episcopul Tomisului, a găsit soluția unei prezențe masive la Sfânta Liturghie, a credincioșilor.

Astfel, ÎPS Teodosie încearcă să asigure măcar prezența clericilor la praznicul Sfântului Andrei, creștinătorul românilor.

Potrivit unei circulare transmise joi, „toți preoții din Eparhia Tomisului, personalul clerical și monahal, sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin, județul Constanța”.

Credincioșii ce nu vor putea ajunge la Peștera Sf. Andrei, au la dispoziție „bisericile parohiale din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului” pentru a se ruga.

Magistrații au respins cererea de pelerinaj de Sfântul Andrei

ÎPS Teodosie a cerut în instanță anularea măsurii care impune ca la pelerinaje să participe doar localnici. Magistrații au respins, miercuri, cererea înaltei fețe bisericești.

Miza a fost sărbătoarea Sfântului Andrei, de pe 30 noiembrie, când mii de credincioși ar fi urmat să meargă la peștera în care se crede că a stat apostolul.

„Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să îi îmbolnăvim de plămâni?! Eu simt nevoia să îi apăr, ca păstor îmi apăr turma acea cuvântătoare, oamenii de credință.

Orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de credință. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul acesta”, a declarat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Mai mult, Poliția și Jandarmeria și-a arătat mușchii

Poliția și Jandarmeria a făcut anunțul că la pelerinajul de Sfântul Andrei din comuna constănțeană Ion Corvin pot participa doar persoanele care domiciliază în comuna respectivă.

Andreea Iliescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, și Răzvan Puiu Ivan, purtătorul de cuvânt al IJJ Constanța, au declarat că patrulele mixte vor fi prezente în zona Mănăstirii Sfântului Andrei (din comuna constănțeană Ion Corvin) și că ”nu vor tolera nerespectarea legii”. Cei doi reprezentanți ai instituțiilor de forță au subliniat faptul că la pelerinajul din 30 noiembrie pot participa doar localnicii din comuna pe raza căreia se află mănăstirea.