Evenimentul Zilei > Politica > Vistieria statului este goală? Anunțul îngrijorător făcut de Orban: „Este o situaţie critică”
Vistieria statului este goală? Anunțul îngrijorător făcut de Orban: „Este o situaţie critică”

Vistieria statului este goală? Anunțul îngrijorător făcut de Orban: „Este o situaţie critică”

Premierul a anunţat, vineri seară, că Executivul se confruntă cu o situaţie "fără precedent", întrucât sunt probleme cu plata salariilor pentru angajaţii din zeci de judeţe din ţară.

Premierul Ludovic Orban susține că aproximativ 30 de consilii județene au rămas fără bani de salarii pentru ultimele 3 luni ale anului, potrivit Romaniatv.

Vor urma două HG

”Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, motiv pentru care va trebui să adoptăm două HG. Vă mărturisesc că nu-mi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu salariile personalului din cadrul DGASPC (…) În mai multe judeţe, cred că în 30 de judeţe, este o situaţie critică, în care preşedinţii reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale”, a anunţat premierul Ludovic Orban în debutul şedinţei de Guvern de vineri seară.

„Este o situaţie critică”

Premierul a precizat că banii pentru plata salariilor aferente lunii octombrie vor fi alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului, iar pentru ultimele două luni ale anului se va face o analiză. Orban a precizat că trebuie analizat de ce consiliile judeţene au rămas fără bani şi cum au fost construite bugetele, astfel încât să se găsească soluţii pentru plata salariilor tuturor persoanelor care lucrează în sistem.

De asemenea, liberalul a explicat că unele primării au probleme cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi a salariilor însoţitorilor. „Ne confruntăm cu o altă situaţie şi şi aici am solicitat Ministerului Dezvoltării, prefecţilor să ceară Primăriilor situaţia cu plata indemnizaţiilor (…) Şi aici va trebui să adoptăm o HG astfel încât să putem să fim siguri că alocăm nişte bani astfel încât toate aceste persoane să beneficieze de sumele cuvenite”, a afirmat premierul.

„A fost an electoral”

Orban a oferit și propria explicație pentru care nu mai sunt bani. „Toţi angajaţii vor primi salariile până la sfârşitul anului. Va trebui să avem atenţie în construcţia bugetului pe anul viitor astfel încât să nu mai permitem să ajungem într-o astfel de situaţie. Probabil au fost din cauza faptului că a fost an electoral. Foarte mulţi preşedinţi de CJ nu au respectat disciplina în construcţia bugetară şi nu au alocat sumele suficiente pentru cheltuielile de personal”, a mai precizat premierul.