Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a criticat miercuri faptul că anumite state, inclusiv țara sa, sunt supuse presiunilor de a nu se dota cu arme nucleare, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Anumite (ţări) deţin rachete cu focoase nucleare, dar eu nu ar trebui să am. Nu accept acest lucru”, a declarat președintele turc într-un discurs în oraşul Sivas din estul ţării.

AFP aminteşte faptul că Turcia nu deţine arma nucleară şi este parte, din 1980, la tratatul de neproliferare nucleară.

Declarațiile lui Erdogan au fost făcute în contextul în care, în prezent, Turcia îşi strânge legăturile în materie de apărare cu Rusia pe măsură ce se îndepărtează de SUA, aliatul istoric al Ankarei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Statele Unite au reacţionat negativ la decizia Turciei de a achiziţiona sistemul rus de apărare antirachetă S-400, eliminând Ankara din programul avioanelor sale invizibile F-35.  Washingtonul se teme că Rusia ar putea culege informaţii tehnice strategice asupra noului său avion F-35, dacă acesta ar fi utilizat împreună cu sistemul S-400.

Vineri, preşedintele Erdogan sugerase că Turcia s-ar putea adresa Rusiei pentru găsirea unei soluţii alternative la excluderea sa din programul F-35.