Evenimentul Zilei > Economie > În top. România, locul unu la comercializarea îngrășămintelor chimice
În top. România, locul unu la comercializarea îngrășămintelor chimice

În top. România, locul unu la comercializarea îngrășămintelor chimice

Cel mai mare producător de îngrășăminte pe bază de fosfați din lume, compania marocană cu capital de stat OCP, se extinde în România, printr-un parteneriat cu grupul Al Dahra din Emiratele Unite, proprietarul Agricost Brăila. Aceste două companii vor înființa  în România o societate mixtă.

OCP și Al Dahra vor deține câte 50% din acțiunile noii companii.

OCP este deținută în proporție de 95% de statul Maroc, iar viitoarea companie care va activa în România va avea un capital social de 5 milioane de dolari și va importa, depozita și comercializa îngrășăminte chimice atât în România, cât și pe piețele din regiune.

Fondată în 1920 la Casablanca, OCP (fosta Office chérifien des phosphates) are aproximativ 21.000 de angajați și 30 de subsidiare, în Africa, Europa, Asia și America. OCP este lider mondial pe segmentul îngrășămintelor chimice pe bază de fosfați, cu o producție de aproape 9 milioane tone și venituri de 5,9 miliarde de dolari în 2018.

Al Dahra are sediul în Emiratele Arabe Unite și este principalul trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu afaceri anuale de 1 miliard de dolari. Grupul a achiziționat, în 2018, Agricost Brăila, cea mai mare companie agricolă din România. Ulterior, grupul a anunțat că vrea să investească 500 milioane de dolari în România până în 2023, printre proiectele vizate fiind și înființarea unei companii de îngrășăminte, care să comercializeze pe piețele vecine până la 350.000 de tone de produse anual, informează fermierinromania.ro.