Evenimentul Zilei > Social > În atenția românilor care călătoresc în Marea Britanie. Precizări din partea Ministerului de Externe
În atenția românilor care călătoresc în Marea Britanie. Precizări din partea Ministerului de Externe

În atenția românilor care călătoresc în Marea Britanie. Precizări din partea Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a atras atenția cetățenilor români care doresc să călătorească în Marea Britanie să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a făcut o serie de precizări legate de situația românilor care călătoresc în Marea Britanie după intrarea în vigoare a Brexit. Potrivit sursei citate, noile informații au fost prezentate în contextul apariției unor informații legate de respingerea unor cetățeni români la intrarea în regatul Unit.

„Ambasada României la Londra a întreprins demersuri pe lângă autoritățile britanice încă de la publicarea datelor statistice aferente primului semestru din anul 2021. Astfel, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile britanice, în primele 9 luni ale anului 2021, la frontiera britanică s-au prezentat aproximativ 900.000 de cetățeni români.

Totodată, autoritățile britanice au menționat că majoritatea cetățenilor români care s-au deplasat în Regatul Unit nu au întâmpinat dificultăți la intrare întrucât dispuneau de documentele necesare și îndeplineau condițiile de intrare solicitate de către autoritățile britanice, fiind dispuse verificări suplimentare doar pentru 7.432 de cetățeni români, pe baza analizei de risc și nu pe considerente ce țin de naționalitate.

Ca urmare a acestor verificări suplimentare, pentru aproximativ 6.000 de cetățeni români a fost dispusă măsura nepermiterii intrării pe teritoriul Regatului Unit. Astfel, raportat la numărul total al cetățenilor români care s-au prezentat la frontiera britanică pentru intrarea în Regatul Unit, rata de refuz a fost de aproximativ 0,7%”, se arată în comunicatul MAE.

MAE
Sursa foto: MAE

Motivele pentru care s-a refuzat accesul în Marea Britanie

Potritiv documentului, din dialogul reprezentanților Ambasadei României la Lodra cu autoritățile britanice a reieșit că, pentru 65% dintre cetățenii români cărora nu li s-a permis accesul în țară, măsura s-a datorat lipsei unor documente. Este vorba despre documentele necesare justificării scopului călătoriei (de exemplu, viză pentru muncă), fie a lipsei statutului de rezidență în Regatul Unit sau a eligibilității pentru obținerea acestuia.

„Pentru restul de aproximativ 35% dintre cetățenii români pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, autoritățile britanice au decis nepermiterea intrării ca urmare a nerespectării măsurilor sanitare adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 (necompletarea formularului Passenger Locator Form, lipsa certificatelor de testare/vaccinare, lipsa rezervării pentru testele necesare din zilele 2/8 după intrare etc.)”, se mai arată în comunicat.

Cetățenii români au formulat 200 de sesizări la ambasada de la Londra

MAE menționează că în 2021, Ambasada României la Londra a primit aproximativ 200 de sesizări din partea cetățenilor români cărora le-a fost refuzată intrarea. În situațiile în care s-a constatat din că existau neconcordanțe între decizia autorităților britanice și reglementările în vigoare, reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri suplimentare în vederea clarificării situațiilor.

„Totodată, MAE menționează că, pe baza dialogului cu autoritățile britanice, a fost implementată o serie de măsuri suplimentare pentru informarea constantă a cetățenilor români care se deplasează către Regatul Unit cu privire la condițiile de intrare în această țară. În context, MAE a realizat, în coordonare cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Ministerul Transporturilor, campanii de informare cu privire la schimbarea condițiilor de intrare în Regatul Unit începând cu data de 01.10.2021, dată de la care permiterea intrării în Regatul Unit s-a făcut exclusiv pe baza pașaportului pentru cetățenii care nu sunt înregistrați în EU Settlement Scheme – EUSS.

De asemenea, MAE actualizează permanent, pe site-ul propriu, condițiile de călătorie în Marea Britanie atât din perspectiva evoluțiilor relevante determinate de procesul Brexit, cât și din perspectiva restricțiilor generate de pandemia de COVID-19”, se mai arată în comunicat.

Recomandările Ministerului Afacerilor Externe

MAE precizează că Ambasada României la Londra continuă să monitorizeze datele statistice și situația cetățenilor români opriți inițial la frontieră britanică. Autoritățile române semnalează Foreign, Development and Commonwealth Office și Home Office aspectele legate de accesul cetățenilor români pe teritoriul Regatului Unit, cât și sesizările punctuale pe această temă.

„MAE folosește acest prilej pentru a reaminti că, începând cu data de 1 ianuarie 2021, autoritățile britanice au adoptat o nouă legislație în materie de imigrație ca urmare a ieșirii Regatului Unit din UE. Cetățenii români care doresc să muncească sau să studieze în acest stat trebuie să obțină în prealabil o viză. De asemenea, începând cu data de 1 octombrie 2021, cetățenii români nerezidenți în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor putea intra numai cu pașaportul valabil.

Aceste condiții nu îi afectează pe cetățenii români care s-au înregistrat în EU Settlement Scheme – EUSS. Totodată, autoritățile britanice au adoptat și restricții în contextul pandemiei de COVID-19, care trebuie respectate de către toți cetățenii care se deplasează în acest stat”, se mai arată în comunicat.

MAE recomandă cetățenilor români să se informeze înainte de a face o călătorie în Regatul Unit cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească. Informații detaliate pot fi consultate pe paginile de internet ale autorităților britanice: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration/eu-eea-swiss, respectiv pe pagina de internet a MAE, la rubrica Condiții de călătorie: http://www.mae.ro/travel-conditions/3725#843, Atenționări de călătorie COVID-19: http://www.mae.ro/node/51935 și secțiunea Brexit: https://www.mae.ro/node/47851.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: