Epidemiologul-șef al Suediei, aflat la originea strategiei diferite adoptate de Stockholm pentru a lupta cu coronavirusul, spune că proporția populației imunizate este „ceva mai mică” decât erau așteptările, dar nu cu mult mai mică, poate cu unul-două procente.

Potrivit oficialilor suedezi numai 7,3 la sută din populația capitalei Stockholm avea, la sfârșitul lunii aprilie, anticorpi de COVID-19.

Reamintim că în urmă cu o lună, epidemiologul-șef al Suediei spunea că „Se pliază foarte bine pe modelele pe care le avem”, iar estimările privind nivelul imunizării populației sunt de 15-20 la sută.

Cifrele prezentate de Suedia sunt similare cu cele ale altor țări care au făcut astfel de studii și sunt cu mult sub pragul de 70-90 la sută de care ar fi nevoie pentru a crea „imunitatea de grup” în rândul unei populații.

La rândul său, Marea Britanie, care a cochetat și ea la început cu ideea de imunitate de grup, a anunțat joi că în jur de 5 la sută din populația Regatului Unit a ieșit pozitiv la testele de anticorpi pentru SARS-CoV-2.

Studiul suedezilor continuă însă și în următoarele opt săptămâni, când se va face săptămânal același număr de teste.

Deocamdată au fost făcute publice numai rezultatele pentru Stockholm, iar cele din alte regiuni vor fi făcute anunțate ulterior.

Suedia a evitat o izolare totală a populației și a menținut deschise, pe perioada pandemiei, majoritatea școlilor, restaurantelor, saloanelor și barurilor.

Autoritățile suedeze au negat că scopul lor a fost acela de a crea o imunitate de grup.

Imunitatea de grup se obține când o majoritate consistentă dintr-o populație – 70-90 la sută  – devine imună la o boală infecțioasă, fie pentru că oamenii au făcut boala și s-au imunizat, fie că au fost vaccinați. În aceste condiții, boala nu se mai răspândește către persoanele care nu sunt imune, pentru că pur și simplu nu mai sunt suficienți purtători.

E nevoie de 18 până la 24 de luni pentru ca virusul să circule și să infecteze cel puțin 60 la sută din populație pentru a-și încetini răspândirea, sunt de părere unii epidemiologi. Vaccinarea rămâne o metodă mult mai eficientă pentru a obține imunitatea de grup, mai subliniază specialiștii.

Într-o populație de circa 10 milioane de locuitori, Suedia are până în prezent 32.172 de cazuri de coronavirus depistate, dintre care 3.871 s-au soldat cu deces. Și alte țări au încercat imunizarea în grup.

Într-un studiu epidemiologic făcut în Spania, 5 la sută din populație dezvoltase, până la 14 mai, anticorpi la coronavirus.

De asemenea, autoritățile din Cehia au declarat că sunt imunizate sub 10 la sută dintre persoanele testate.

În ceea ce privește Marea Britanie, studiul epidemiologic a arătat că în capitală, la Londra, 17 la sută dintre persoanele testate au dezvoltat anticorpi, în timp ce în teritoriu această proporție este de 5 la sută, potrivit digi24.ro