Evenimentul Zilei > Actualitate > Imagini incredibile cu Staţia Spaţială Internaţională deasupra României
Imagini incredibile cu Staţia Spaţială Internaţională deasupra României

Imagini incredibile cu Staţia Spaţială Internaţională deasupra României

S-a putut vedea, în sfârșit, Stația Spațială Internațională și din România. Momentul a fost unic pentru noi mai ales că s-a putut observa perfect deoarece cerul a fost senin.

Moment rar pe cerul României. Staţia Spaţială Internaţională a traversat cerul senin de deasupra ţării noastre şi, timp de patru minute, a fost vizibilă mai clar ca niciodată. De mărimea unui teren de fotbal, colosul spaţial care se învârte în jurul planetei cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră, la o distanţă de 400 de kilometri de Pământ, este luminat de soare, notează Protv.

Acesta se reflectă în panourile foto-voltaice montate pe staţie

 

Staţia poate fi deosebită de un avion pentru că zboară mult mai repede şi nu are semnalizarea specifică aeronavelor. La bord sunt șase astronauţi, iar în derulare sunt o serie de cercetări legate de clima planetei. Staţia va fi vizibilă din România şi în zilele următoare, până pe 1 februarie, însă nu ca astăzi, pentru că va trece mai aproape de orizont, potrivit traiectoriei disponibile pe site-ul Agenţiei Spaţiale Americane.

Această stație are, deocamdată, un rol experimental și de cercetare

Folosește ca spațiu de locuit pentru un singur echipaj, format din astronauți de mai multe naționalități (de aceea se și numește internațională, mai ales că poate fi utilizată, în caz de nevoie, de orice astronaut, indiferent de naționalitate). Stația mai servește și ca post de comandă pentru operațiuni pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru nave spațiale de mici dimensiuni.